Dolar 32,3235
Euro 35,0702
Altın 2.307,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Fındık hasadı umutlu başladı

Dünyanın en fazla üretimi ve ihracatını Türkiye’nin gerçekleştirdiği fındıkta hasat başladı.

Fındık hasadı umutlu başladı
Aslan Özdemir
3 Ağustos 2016 14:52

Fındık üretiminin yapıldığı Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki fındık bahçelerinde on binlerce üretici bahçelere çıkarak yeni sezonda fiyatların artacağı umuduyla fındık toplamaya başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bu yıl fındık rekoltesinin düşük olacağının açıklanmasına rağmen üreticiler yeni sezonda fiyatın yükseleceğini umut ediyor. Geçen sezon 8 liraya kadar düşen fındık fiyatının rekoltenin düşük olacağının açıklanmasının hemen ardından 10 lirayı aşması üreticiyi umutlandırdı. Ordu ve Giresun illerinde bazı tüccarlar fiyatı 13 liraya kadar çıkardı. Fındık fiyatının yükselişe geçmesiyle birlikte yeni sezon fiyatının 15 lirayı yakalaması bekleniyor.

Hayrettin Kaya

“Son yılların en düşük rekoltesi”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sahil bölgelerde fındık hasadının başladığını, orta kesimlerde 8 Ağustos yüksek kesimlerde ise 15 Ağustos tarihinde başlanacağını belirtti. Hasadın başlamasıyla birlikte rekoltenin düşük olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Soydan, “2016 fındık rekolte tahmini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 468 bin ton olarak açıklanmıştı. Hasadın başlamasıyla birlikte bahçelere gidip gördük. Rekolte geçen yıla göre yüzde 50 oranında oldukça düşük seviyede azaldı. Bazı bahçelerde geçen yıl 1 ton fındık alınırken bu yıl aynı yerden 300 kilo fındık alınabiliyor. Hatta 30 çuval alınan bahçeden 5 çuval ile çıkan var. Bu rekoltede ciddi düşüş var. Belki de son yılların en düşük rekoltesini alabiliriz” dedi.

“Fındık bu yıl iyi para edecek”
Fındığın büyük bir ihracat ham maddesi olduğuna dikkat çeken Arslan Soydan, düşük rekolteye rağmen fiyatın artacağını belirtti. Soydan, “Bakanlık tarafından rekoltenin açıklanmasının ardından hasat başladı. Hasadın başlamasıyla birlikte rekoltenin düşük çıkacağı ortaya çıkınca 8 lira bandında olan fındık fiyatı bir anda 10 lirayı aştı. Hatta bazı ihracatçı ve tüccarlar 13 liradan alım yapıyor. 2015 yılının fındığına bile rağbet var. Bu tablo bile 2015 ve 2016 yılı fındığının iyi para edeceğinin göstergesidir. Biz üreticiler olarak ve afaki rakamlarda olsun demiyoruz ama fındık hak ettiği rakamları bulsun, istikrarlı bir fiyat olsun, üretici önünü görsün yeter” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.