Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 23°C
Yağmurlu
Sinop
23°C
Yağmurlu
Cts 29°C
Paz 30°C
Pts 28°C
Sal 26°C

FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR!

Sinop’ta köylü esnafının önemli geçim kaynaklarından biri olan zılbıt otu, Pazar yerindeki tezgahlarda yerini aldı.

FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR!
30 Ocak 2024 16:24

Çeşitli yörelerde Hodan, ıspıt otu, sağırdili, kaldırık otu olarak bilinen “Zılbıt” Sinop’ta köylü pazarındaki tezgâhlarda yerini almaya başladı. Zılbıt otunu satarak geçimini sağlayan köylüler, bahçe ve dere kenarlarında toplanan bir bitki türü olan zılbıtın genellikle Şubat ve Mart aylarında köylülerin geçim kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Doğada kendi kendine yetişen zılbıtın pazarda kilosunu 40 liradan satıldığını ifade eden pazarcı esnafı; “Bu bitki yöremizde yerli zılbıt olarak adlandırıyor. Zılbıtın bölgemizde fındık, kestane ve ıhlamurdan sonra köylülerin önemli geçim kaynaklarından biridir. Doğada kendi kendine yetiştiği için herhangi bir masrafı da yok” dedi.

Soğanlı-yumurtalı yemeği yapılan zılbıt bitmek bilmeyen faydaları da lezzetine lezzet katıyor. Sıkıntıları gideren ve cesareti arttıran zılbıtın eski çağlarda savaşa giden askerlerde cesaret verdiği için kullanıldığı belirtiliyor. Karadeniz’de özellikle Sinop ve Zonguldak yöresinde bolca yetişen bir sebze türü olan zılbıtın çeşitli usullerde yemeği yapılıyor.

SAYMAKLA BİTMEYEN ZILBITIN FAYDALARI!

İdrar söktürür. Balgam söktürür. Boğaz ağrılarına iyi gelir. Öksürüğe karşı etkilidir. Afrodizyak ve antidepresif etkisi vardır. İltihap ve enfeksiyonları temizler. Cesaret artırıcıdır. Sütü artırıcı özelliği bulunur. Sakinleştirici özelliği vardır. Kış aylarında soğuk algınlığına faydalıdır. Müthiş bir balgam söktürücüdür. Lapası yanık ve yaraları iyileştirir. Ateş düşürücü özelliği vardır. İdrar yollarını ve bağırsakları temizler. Sakinleştirici özelliği vardır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.