Dolar 32,4695
Euro 34,7807
Altın 2.477,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 17°C

Fahri Bostan; “Sinoplu ipotek altına alınmak isteniyor”

İl Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Fahri Bostan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Sinop şehir merkezinin tamamının III. derecede arkeolojik sit alanı olarak tescili için girişimlerde bulunulduğunu, önerinin kabulü durumunda ise Sinop’un ve Sinoplu’nun ipotek altına alınacağını söyledi.

Fahri Bostan; “Sinoplu ipotek altına alınmak isteniyor”
15 Nisan 2015 13:17

İl Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Fahri Bostan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Sinop şehir merkezinin tamamının III. derecede arkeolojik sit alanı olarak tescili için girişimlerde bulunulduğunu, önerinin kabulü durumunda ise Sinop’un ve Sinoplu’nun ipotek altına alınacağını söyledi.

 

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan öneri ile ilgili bir açıklama yapan İl Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Fahri Bostan, Sinop şehir merkezinin tamamının III. derecede arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesi durumunda, ilde canlandırılmaya çalışılan turizmin daha da yok olacağını söyledi.  Bostan; “Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün  03.02.2015 gün ve 373 sayılı 18.03.2015 gün ve 813 sayılı yazıları ile Sinop şehir merkezinin tamamının III. derecede arkeolojik sit alanı olarak tescilini önerdiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Bu öneri önümüzdeki günlerde Samsun Kültür Varlıkları Koruma bölge kurulunca karara bağlanacaktır. Önerinin kabulü durumunda Sinop halkımız ve resmi kurumlarımız yapacakları her türlü yatırımlarda kurulun vesayeti altına girecek . Kısacası Sinoplu ipotek altına alınacaktır” dedi.

 

Daha öncede yaşamıştık

Önceki yıllarda yine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün önerisi ile Sinop denizlerinin sit alanı ilan edildiğini hatırlatan İl Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Fahri Bostan; “Oysaki denizde sit alanı değil, dalışa yasak alan olur. Kültür varlığı bulunan alan varsa yalnızca o kısmın dalışa yasak alan olarak belirlenmesi gerekirken ilgili kurulun da kolayına gelip tüm denizi sit alanı ilan etmiştir. Sırf bu yüzden, özellikle turizm sektöründe olan bizler büyük mağduriyetler yaşamış, yaşamaya da devam etmekteyiz. Sinop Bodrum'dan sonra dünya dalış merkezi olabilecekken hep bu sit alanı, ilgili bakanlığın karşısına bir engel olarak çıkmış bu nedenle bu turizm yatırımı gerçekleştirilememiştir. Turizm işletmecilerimiz sırf turiste hizmet verecek olan tesis ve iskele yüzüne mahkemelere düşmekte,  dalış ve su sporları turizm faaliyetleri yapılamamakta, deniz turizminden gereğince faydalanamamaktayız” diye konuştu.

 

Bu öneri Sinop’u köreltecek

Yapılan önerinin kabulü halinde Sinop’un, Samsun Koruma Kurulundan izin alması gerekeceğini belirten İl Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Fahri Bostan, bu durumun halkın mülkiyet hakkını sınırlayacağını, arsa değerlerinin düşeceğini ve yatırımların tıkanma noktasına gelmesine yol açacağını ifade etti. Bostan; “Denizlerin sit alanlarından çıkarılması için uğraşırken şimdide yine aynı kurum olan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün Sinop merkezinin tamamını III. derece arkeolojik sit alanı ilan edilmesi için verdiği öneri ile karşı karşıyayız. Böyle bir önerinin kabul edilmesi halinde ilimize yapılacak her türlü yatırımlarda, Samsun Koruma Kurulundan izin almak, kazı yaptırmak gibi uzun zaman alacak sürece girecek, ek maliyetler oluşacak, halkımızın mülkiyet hakkı sınırlanacak, arsa değerleri düşecek yatırımlar tıkanma noktasına gelecektir.

 

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce önerilen, şehir merkezimizin tamamını bütün olarak III. derece sit alanı tescil edilmesinin önlenmesi, yönetmeliğine uygun olacak şekilde sadece korunması gerekli kültür varlığının bulunduğu lokal alanda sınırlandırılmasını sağlamak amacıyla Valiliğimiz, Belediyemiz, STK'lar, siyasi partiler, muhtarlar ve Sinop halkı olarak birlikte hareket etmeye ilgili kurula itiraz dilekçelerimizi sunmaya davet ediyoruz” dedi.  Kaynak: Vitrin haber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.