Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C
Çar 18°C

Dünya Çalışan Gazeteciler Günü

10 Ocak 2017 09:26

“Çalışan Gazeteciler Bayramı”

1961 Anayasasında gazeteciler lehine yer alan hükümlerden sonra “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kabul edilen fakat 12 mart 1971 askeri darbesinden sonra bu hakların bir kısmının geri alınması üzerine 10 Ocak çalışan gazeteciler günü olarak değiştirilmiştir.

İnsanların çeşitli konulardaki gelişmelerden ve olaylardan haberdar olma arzusu çok eski çağlara uzarın. Gazeteciler bu arzuyu yazılı olarak herkese açık bir şekilde ulaştırır. Gazete matbaanın keşfi ile daha çok kitlelere ulaşmaya başlamıştır. Fransız ihtilalından sonrada ilk defa siyasi gazete çıkarılmıştır. Günümüzde meslek okulları oluşmuş olup ülkemizde de 1991 yılından itibaren iletişim birimleri fakültelerinde öğretim yaparak meslek dünya standartlarında gazetecileri de mezun etmişlerdir.

Gazetecilik, haber malzemesi sayılan enformasyonun toplanmasını, yazılmasını, düzenlenmesini ve dağıtılmasını içeren bir işlemdir. Gazeteci ise erişmek istediği kitle için önemli diye nitelendiği enformasyonun toplayarak haber yapan ve kamu oyunu bilgilendiren kişidir. Haber ise gerçeklere ve verilere dayanarak yapılmalıdır.

Gazeteci; sürekli okuyan, araştıran, kendini devamlı eğiten ve yetiştiren, tazeleyen, yazdığı yazılarda kendisi değil okuyan haz alan, yazı yazarken asla adaletsizlik yapmayan, taraf tutmayan, toplumun huzuru için kendini adayan, dili temiz, kolay anlaşılır ve imla hatalarına fırsat vermeyendir.
Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin Yönetim Kurulu 2016 basın raporuna göre 839 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle hakim karşısına çıktı. 189 gazeteci saldırıya uğradı. 143 gazeteci ise yeni yıla ceza evinde girdi. 14 toplumsan olayda ise yayın yasağı getirildi. Uluslar arası basın meslek örgütlerine göre dünya da hapiste 348 gazeteci bulunuyor. Türkiye de ise 143 ülkeler sıralamasında birinci sırada yer alıyoruz.
Türkiye’nin 2016 yılında, “Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün, Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 2015’e göre iki puan daha kaybederek, 180 ülke arasında 151. Sıraya gerilediği vurgulanan açıklamada, “Washington’da ki “ Freedom House” ise yayınladığı raporda, Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından “Yarı Özgür” ülke konumundan, “Özgür Olmayan Ülke” konumuna düşürüldüğü açıklandı.
Yerel gazeteci kimliğimle 2017 yılının halkın haber alma ve bilgi edinme hakkı için çalışan gazetecilerin sadece yaptıkları haberler nedeniyle sözlü ve fiziksel şiddete uğramadığı, hedef gösterilmediği, gözaltına alınmadığı, tutuklanmadığı bir yıl olmasını dilerken çalışan, çalışmayan, özgürlüğü elinden alınana tüm basın camiası adına Dünya Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum. Sevgiyle Kalın!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.