Dolar 32,3427
Euro 35,0956
Altın 2.307,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Drone’lar Artık Sıkı Takibe Alınıyor

Yakın zamanda yaşanan drone ile gizli kayıt olaylarının ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından bu araçlar izlemeye alınacak.

Drone’lar Artık Sıkı Takibe Alınıyor
Aslan Özdemir
13 Ocak 2016 16:38

Yakın zamanda yaşanan drone ile gizli kayıt olaylarının ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından bu araçlar izlemeye alınacak.

Hayrettin Kaya

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı genelgeye göre insansız hava araçları ve drone’lar artık kayıt altına alınacak

25 kilogramın üzerindeki İHA’lar için tescil işlemi yaptırılacak, 25 kilograma kadar olanlar ise kaydettirilecek. Böylece artık kimin drone’u kimin bilinecek. Türkiye’de çoğunluğu 25 kilogramın altında 4 bine yakın İHA olduğu tahmin ediliyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından hazırlanan yeni talimatla insansız hava araçlarının (İHA) kullanımında yeni bir dönem başlayacak. İHA kullanımının yaygınlaşması ve bu alandaki hızlı teknolojik gelişme, mevzuat değişikliğini de beraberinde getirdi.

Genel müdürlük, bir süre önce Türk hava sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil İHA sistemlerinin operasyonlarını, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken nitelikleri, İHA’ların uçuşa elverişliliklerine dair hususları ve İHA operasyonları sırasında verilecek hava trafik hizmetlerine ilişkin usul ve esasları belirlemek üzere İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin Tescil, Operasyon, Seyrüsefer, Bakım Ve Uçuşa Elverişlilik Usul Ve Esaslarına İlişkin Talimat Taslağı hazırladı.

Mevzuattaki katılıklar ve bürokrasi nedeniyle İHA kullanıcılarının sisteme dahil olmaktan kaçınması, mevcut düzenlemelerle beklenen faydalara ulaşılmaması de bu alanda yeni arayışları yol açtı.

Bu kapsamda İHA Çalışma Grubu oluşturuldu. Burada oluşturulan taslak üzerinde ilgili kurum ve kuruluşlarla çalışmalar yapıldı. Çalışmalarda Türkiye’deki talepler, bu alanda ortaya çıkan riskler, uluslararası alandaki tartışmalar dikkate alındı. Yaklaşık 6 ay süren çalışmalarda sona gelindi. Yeni talimatın bu ayın sonunda yayımlanması bekleniyor.

Buna göre, Türkiye’ye getirilecek bütün İHA’lar kilogram sınırlaması olmaksızın kaydedilecek. 25 kilogramın altındaki İHA’lar için kayıt, 25 kilogramın üzerindeki İHA’lar için tescil işlemi yaptırılacak. ABD’dekine benzer biçimde İHA’lar elektronik kayıt sistemiyle kayıt altına alınacak. Böylece İHA’ları kötü amaçlı kullanımının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Yeni talimatla, 25 kilograma kadar olan ve ticari amaçla kullanılmayan İHA’lar, kaydettirilmek şartıyla belli irtifalar ve kurallar dahilinde uçurulabilecek. Bu kapsamdaki faaliyetler mevzuat kapsamına alınacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.