Dolar 32,3297
Euro 35,0425
Altın 2.281,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Diyabet gebe riskini daha fazla arttırıyor

Diyabet hakkında uzmanlar riski çok fazla arttırdığının bilgisini verdi.

Diyabet gebe riskini daha fazla arttırıyor
Aslan Özdemir
22 Şubat 2016 19:48

Diyabet hakkında uzmanlar riski çok fazla arttırdığının bilgisini verdi.

Hayrettin Kaya

Gebelikte görülen diyabetin (şeker hastalığı), düşük, ölü doğum, idrar yolu enfeksiyonu ve “iri doğum” riskini artırdığı belirtildi.

Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı Dr. Yavuz Selim Demir, diyabet ve gebeliğin anne ve bebek için sorunlar taşıyan bir konu olduğunu ifade etti. Gebeliğin erken döneminde hormonlardaki değişikliklerden dolayı yüksek insülin düzeyleri mevcut olabildiğini, kan şekerinin düşebildiğini ve ilerleyen dönemde insülin direnci gelişebildiğini aktaran Demir, şunlara dikkati çekti:

“Tokluk kan şekerleri yükselir. Anne diyabeti kanda oksijen salınımını bozduğundan kan dolaşımını da bozar. Plasental ve uterus kan dolaşımının bozulması, fetüs büyümesini engeller. Açlık kan şekeri 126 mg/dl ve üzerinde veya günün herhangi bir saatindeki kan şekeri 200 mg/dl ve üzerinde ise diyabet tanısı konur. Bu değerlerin dışında tarama testleri yapılır.

Gebeliğin 24-28. haftalarında 50 gram glikoz ile tarama testi yapılır. Kan şekeri 140 mg/dl ve üzerinde ise gebeye 100 gram glikoz ile yükleme testi yapılır. Test sonucuna göre tanı konulur.”

“DİYABETİK GEBELERİN ÇOCUKLARINDA DİYABET GELİŞİMİ YÜKSEK”

Demir, diyabet tanısı konulan gebede çeşitli sağlık sorunlarının görülme riskinin arttığını vurgulayarak, “Diyabetli gebelerde düşükler artar, ölü doğum sıktır, idrar yolu enfeksiyonu riski yükselir ve iri doğum olabilir” uyarısında bulundu.

Gebelikte diyabet gelişiminde, başta obezitenin önemli bir risk faktörü olduğunu belirten Demir, ailesinde diyabet öyküsü ile yumurtalıklarında kist sorunu bulunanlarda hastalık görülebildiğini bildirdi.

Diyet ve egzersiz ile kan şekerleri hedef değerlerde seyretmezse günde dört kez insülin enjeksiyonu veya insülin pompası ile kan şekeri regüle edilir. Gebelik sonrasında yüzde 25-30 hastada diyabet kalıcı olmaktadır. Diyabetik gebelerin çocuklarında diyabet gelişimi yüksektir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.