Dolar 32,4398
Euro 34,4599
Altın 2.480,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Çar 23°C
Per 16°C
Cum 16°C
Cts 15°C

Depresyonla ölüm riski 5 kat artıyor

İngiltere'de kalp yetmezliği çeken 150 kişi üzerinde yapılan araştırmada, orta ve ağır derecede depresyon belirtileri gösteren hastaların ölüm risklerinin 5 kat fazla olduğu görüldü.

Depresyonla ölüm riski 5 kat artıyor
29 Mayıs 2015 15:07

İngiltere'de kalp yetmezliği çeken 150 kişi üzerinde yapılan araştırmada, orta ve ağır derecede depresyon belirtileri gösteren hastaların ölüm risklerinin 5 kat fazla olduğu görüldü.

 

Avrupa Kardiyoloji Derneği'nce yapılan bir araştırma, depresyon geçiren kalp yetmezliği hastalarının bir yıl içinde ölme risklerinin daha fazla olduğuna işaret ediyor. Bunun hastalığın derecesi gibi bir dizi faktöre bağlı olmasına karşın araştırmacılar, depresyona karşı önlem alınmasının önemli olduğunu vurguluyor. Araştırmaya öncülük eden Prof. John Cleland, kalp yetmezliğini sadece İngiltere'de yılda 900 bin kişiyi etkileyen "modern bir salgın" olarak niteledi. Daha iyi ilaç ve gelişmiş tedavi yöntemleri bulmaya yönelik çabalara karşın hastalığın çaresi olmadığını belirten Prof. Cleland, BBC'ye açıklamasında "Kalp uzmanları olarak yeni ilaç, cihaz ve ameliyat yöntemleri geliştirmeye odaklandık. Bunlar işe yarıyor ama istediğimiz düzeyde değil. Bunun üzerine biraz geri çekilip büyük resme bakmaya karar verdik" dedi. Kalp yetmezliğinde, çok zayıflayan ya da çok sertleşen kalp kası, vücuda kan pompalamakta zorlanıyor. Bunun sonucu olarak hastalar kendilerini çok yorgun hissediyorlar ve nefes almakta güçlük çekiyorlar. 

 

YAŞ, KİLO FARK ETMEDİ 

Araştırma kapsamında kalp yetmezliği tedavisi gören 150 kadar hastaya depresyon sorunları olup olmadığını belirlemeye yönelik sorular soruldu. Orta ve ağır derecede depresyon belirtileri gösteren hastaların, depresyon geçirmeyen hastalara göre ölüm risklerinin 5 kat fazla olduğu görüldü.Yaş, yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği derecesi hesaba katılarak yapılan analizlerde de sonuç değişmedi. Prof. Cleland, "Depresyon motivasyon eksikliği, günlük yaşam aktivitelerine ilginin azalması, daha düşük yaşam kalitesi, kendine güvensizlik, uyku bozukluğu, iştah değişikliği ve buna bağlı olarak kiloda değişiklik gibi faktörlerle ilişkilendiriliyor. Bu da depresyonla ölüm oranları arasındaki ilişkiyi açıklıyor" dedi. Kaynak: Sabah

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.