Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 23°C
Yağmurlu
Sinop
23°C
Yağmurlu
Cts 29°C
Paz 30°C
Pts 28°C
Sal 26°C

Corana Virüsün Yeni Varyantı Türkiye’de 9 Kişide Görüldü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantının Türkiye’de tespit edildiğini açıkladı.

Corana Virüsün Yeni Varyantı Türkiye’de 9 Kişide Görüldü
15 Eylül 2023 10:06

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya üzerinden yaptığı önemli bir duyuruyla Eris varyantının Türkiye’de tespit edildiğini açıkladı. Bakan Koca, “Referans Laboratuvarımızın incelemesi sonucu, 9 kişide Eris varyantının görüldüğünü belirtmek isterim. Bu kişiler yurtdışı temaslı ve aynı ilde bulunmaktadır. Ancak vatandaşlarımızın aklındaki endişeleri gidermek isterim; bu gelişme endişe kaynağı olmayacak bir durumdur. Sağlık Bakanlığı olarak, mevcut tedbirlere ve günlük yaşantımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Bakan Koca, Twitter üzerinden paylaştığı bu önemli bilgiyi kamuoyuyla paylaşırken aynı zamanda şunları da ekledi: “Eris varyantının virülansı düşük olduğu bilinmektedir. Bu tür gelişmeler, yurtdışından gelen temaslarla ülkemize ulaşabileceği gibi, dünya genelinde de yaygın olarak görülmektedir. Bu nedenle büyüklerimiz ve kronik hastalarımız dahil olmak üzere toplumumuzu koruma altına almak için gerekli tüm önlemleri almaya devam edeceğiz.”

Eris Varyantı Nedir?

Eris varyantı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yakından takip edilen ve Covid-19’un omicron varyantına benzer belirtiler gösteren bir mutasyon olarak bilinmektedir. Bilim dünyası, bu tür varyantların kontrol altına alınması ve yayılmasının önlenmesi için sürekli olarak çalışmaktadır ve sağlık otoriteleri, vatandaşların güvende olması için gerekli tedbirleri almaya devam etmektedir. Kamuoyunu bu konuda bilgilendirmek ve toplum sağlığını korumak için Sağlık Bakanlığı, çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.

ERİS VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?

EG.5, (Eris), yakın zamanda ABD’deki en baskın Kovid türü haline geldi ve CDC, bunun yeni vakaların %20’sinden fazlasını oluşturduğunu tahmin ediyor.

Peki yeni varyantın semptomları neler? İngiliz bilim insanları Eris’in en yaygın semptomlarını açıkladı. Eris, Omicron’un bir alt varyantıdır, bu nedenle semptomlar diğer varyantlarınkine benzer.

Zoe Sağlık Çalışmasına göre Eris varyantında görülen en yaygın 10 semptom şöyle;

Boğaz ağrısı
Burun akıntısı
Tıkalı bir burun
Hapşırma
Balgamsız öksürük
Baş ağrısı
Balgamlı öksürük
Boğuk bir ses
Kas ağrıları
Koku almada değişiklik

RİSKLİ GRUPLARA AŞI HALEN ÖNERİLİYOR MU?

Omikron varyantının altsoyundan gelen EG.5.1. küresel olarak yayılan bir varyant. Fakat iyi Haber şu: Ağır seyirli bir hastalık yaptığına dair veri yok. Virüs mutasyon yapmaya, evrim geçirmeye devam ediyor. Bu çerçevede DSÖ yine insanların söz konusu aşıları yaptırması gerektiğini ifade ediyor. COVID-19 aşılarının diğer aşılar ve ilaçlarda olduğu gibi yan etkileri olabilir ancak bunlar kullanılmamasını gerektiren bir düzeyde değil. Eğer bu aşılar olmasaydı COVID-19’dan ölenlerin sayısı milyonlarca daha artacaktı. Daha önce düzenli bir şekilde, 4-5 kez aşı olanların şu anda bir daha yaptırmalarına gerek yok ama riskli gruplara halen öneriyoruz. Hiç aşı olmayanlara da tavsiye ediyoruz çünkü hastanelere yatanlar hep aşısız kişilerdi. Onlarda COVID-19 daha ağır seyrediyor. (Prof. Dr. Önder Ergönül)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.