Dolar 34,9466
Euro 36,7211
Altın 2.977,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 8°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
8°C
Parçalı Bulutlu
Cts 11°C
Paz 9°C
Pts 12°C
Sal 11°C

Çocukların yuttuğu cisimler ailelerin UTANÇ kaynağı!

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Kaan Demirören, çocukların cisim yutmasının yaygın bir problem olduğunu söyledi.

Çocukların yuttuğu cisimler ailelerin UTANÇ kaynağı!
29 Ocak 2016 20:54

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Kaan Demirören, çocukların cisim yutmasının yaygın bir problem olduğunu söyledi.

Çocuklarda boğaza yabancı cisim kaçmasının iki türlü sonuçlandığını belirten Demirören, “Biri yemek, diğeri nefes borusuna kaçabiliyor. Nefes borusuna kaçan cisimler ölüme sebebiyet verebilir. Biz gastroenterologlar olarak beslenme yoluna kaçanlarla ilgileniyoruz. Bu işlemi yaparken endoskopi aletini kullanarak ameliyatsız olarak çıkarmaya çalışıyoruz. Tabii bu tarz kazalar maalesef toplumumuzda çok yaygın. Özellikle beş yaşından küçük çocuklara karşı ailelerin çok dikkatli olması lazım. Biz bebeklerde bile çok sık yabancı cisim yutmalarını görüyoruz. Bebeklerin üzerine iliştirilen çengelli iğne büyük problem oluşturuyor. Çengelli iğne yutan bebek vakalarıyla çok sayıda karşılaştık. Biraz daha büyük çocuklarda madeni paralar en sık karşılaştığımız yabancı cisimlerden bir tanesi. Çocuk eliyle ağzına götürebileceği cisimleri yutulabilir” dedi.

ANNE BABALAR DİKKAT

“Yutulan yabancı cisimlerde hiç istemediğimiz sonuçlara sebep olabilir. Bu yüzden ailelerin çok dikkatli olması gerekir” diyen Demirören, anne babaya çok iş düştüğünü söyledi.

Demirören, “Ama çocukların evde ablası, ağabeyi ya da başka bir bakanı varsa onlar da önemli. Böyle bir işlem olduğunda da herhangi bir gıda almadan hastaneye getirilmesi gerekir. Kolye parçaları, anahtarlık, iğne, toplu iğne, çengelli iğne, dikiş iğneleri gibi maddelerin bir kısmı çıkartılırken, bazıları ameliyat gerektiriyor” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.