Dolar 32,5115
Euro 34,8392
Altın 2.488,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C

CHP’den Öğrencilere Ücretsiz Ulaşım Teklifi

CHP’den Öğrencilere Ücretsiz Ulaşım Teklifi
15 Temmuz 2016 11:55

CHP’den Öğrencilere Ücretsiz Ulaşım Teklifi

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, öğrencilere ulaşımın ücretsiz olması için kanun teklifi verdi. Yaklaşık 25 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren bu teklif Meclis tatile girmeden kanunlaşırsa, öğrenciler ve aileleri eğitim masraflarında önemli bir kalemin yükünden 2016-2017 eğitim öğretim yılının başında kurtulmuş olacaklar.

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’in hazırladığı ve Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi 6 milyonu aşkın ön lisans ve lisans düzeyinde okuyan öğrenci ile 18 milyona yaklaşan ilköğretim, ortaöğretim ve lise öğrencisini ve ailelerini yakından ilgilendiriyor. Barış Karadeniz’in kanun teklifi öğrencilerin, şehiriçi ulaşımda belediyelerin ve belediyeler tarafından kurulan şirketler aracılığıyla yapılan ulaşım hizmetlerinin ücretsiz olmasını öngörüyor. Teklif ayrıca, şehiriçi deniz ve demiryolu taşıma hizmetlerinin öğrenciler için ücretsiz olmasını da kapsıyor.

Eğitim öğretim için ailelerin çocuklarına harcadığı paranın, aylık gelirlerinin büyük bir bölümü olduğuna dikkat çekilen kanun teklifinin gerekçesinde, eğitim öğretim masraflarında ulaşım kaleminin çıkarılmasının ailelerin yükünü az da olsa hafifleteceği belirtildi. Teklifini gerekçesinde ayrıca, “Eğitim bir haktır ve herkes bu hakka ücretsiz olarak ulaşmalıdır. Bugün ülkemizde her öğrenci okuluna ücretsiz olarak ulaşma hakkına sahip olmalıdır. Eğitim hakkı gibi yurttaşların eğitime ulaşmak için kullandığı ulaşım hizmetinin devlet tarafından ücretsiz karşılanması gerekmektedir” denildi.

KANUN TEKLİFİ GEREKÇESİ VE METNİ:

GEREKÇE: Ülkemizde 2015-16 Eğitim – Öğretim yılı itibariyle devlet ve vakıf üniversitelerinde toplam 6 milyon 186 bin 7 öğrenci ön lisans ve lisans düzeyinde, 17 milyon 588 bin 958 öğrenci örgün eğitim-öğretim görmektedir.

TÜİK’in verilerine göre, 2014 yılında ailelerin toplam harcamaları 730,4 milyar lira olarak gerçekleşmiş ve bu harcamanın 17 milyar 530 milyon liralık kısmı eğitim için yapılmıştır.

Yine eğitim alanında faaliyet gösteren sendikaların yaptığı araştırmalara göre 2015-2016 eğitim öğretim yılında;

Okulöncesi eğitime başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 707 TL’dir.

İlkokul 1 inci sınıfa başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 1153 TL’dir.

Ortaokula (5. Sınıfa) başlayan öğrencinin başlangıç gideri 1300 TL’dir.

Liseye başlayan öğrencinin ise 1426 TL’dir. Yine, her geçen yıl bir önceki yıla göre bu harcamalarda yüzde 30’u aşan bir artış gerçekleşmektedir. Böyle bir durum asgari ücretle hayatını devam ettiren bir kişinin okula başlayan çocuğu için, bir aylık maaşından fazlasını, en düşük maaş alan memur ise maaşının yüzde 70’ini okul masrafı olarak harcamak zorunda kalmaktadır.

Benzer durum, üniversite ve meslek yüksek okullarda eğitim öğretim alan öğrenciler ile aileleri için de geçerlidir. Üniversite öğrencileri ulaşım için aylık ve en az olarak Ankara’da 70 TL, İzmir’de 54 TL ve İstanbul’da 46 TL harcama yapmaktadırlar. Ulaşım ücretlerine aktarma vb. ek ücretler eklendiğinde öğrencilerimizin aylık ulaşım harcamaları ortalama olarak 100 TL’yi bulabilmektedir.

Anayasanın 42 inci maddesine göre, temel eğitim, tüm vatandaşlarımıza eşit ve parasız olmalıdır. Sosyal devlet anlayışı gereği, ülkemizdeki tüm çocuklara eşit şart ve olanaklarda eğitim almalarını sağlayacak ortamlar hazırlamalıdır. Dolayısıyla eğitim bir haktır ve herkes bu hakka ücretsiz olarak ulaşmalıdır. Bugün ülkemizde her öğrenci okuluna ücretsiz olarak ulaşma hakkına sahip olmalıdır.

Bu kanun teklifi, eğitim hakkı gibi eğitime ulaşmak için kullandığı ulaşım hizmetinin devlet tarafından ücretsiz olarak verilmesini düzenlemek için hazırlanmıştır.

KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET TARİFELERİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI (ÖĞRENCİLERE ULAŞIMIN ÜCRETSİZ OLMASI) HAKKINDAKİ KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 8/1/2002 tarihli ve 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesi 3 üncü fıkrasındaki “öğrenci” ile “ve” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, “kişiler,” ibaresinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir:

“Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun hükümleri ile belirlenen ilköğretim, ortaokul, lise, güzel sanatlar lisesi, imam hatip lisesi ile yüksek öğretimde eğitim öğretim alan öğrenciler,”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.