Dolar 34,2829
Euro 37,4857
Altın 2.912,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 24°C
Az Bulutlu
Sinop
24°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 20°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Bizim İnsanlarımız!

16 Kasım 2016 12:46

Hayat üç buçukla dört arasındadır; ya üç buçuk atarsın ya da dört dörtlük yaşarsın…

(Neyzen Tevfik)

Hayat üç buçukla dört arasındadır; ya üç buçuk atarsın ya da dört dörtlük yaşarsın…

(Neyzen Tevfik)

 

Turşucu Teyze

(Şahizer YAŞAR)

Adile Naişt ve Münir Özkul’un, “Neşeli Günler” filminde “Sirkeyle yapılır/Hayır limonla yapılır” kavgadan hatırlarız “Turşu” konusunu… Bizde çok şeyin yanına turşu gelir, ekşi tadı çok severiz! Yavaş yavaş kış aylarına doğru yol alırken Ayancık’lı Turşucu teyze Şahizer Yaşar birbirinden lezzetli ve yetenekli turşularını görüp taddınız mı? Son sohbetimizde turşuda çok iddialısın dediğimde; Hocam 40 yıldır esnafım önce eşime şimdide oğluma yardımcı oluyorum. Turşu benim için çok özel… Turşunun iştah açıcılığının yanında kanserden gribe hatta ülsere kadar birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu yazılıp çizilmekte. Bizim buralarda turşu çeşitlerin başında Hıyar, Lahana, Fasulya ve biber gelmektedir. Karışıkta yapılmaktadır. İddialı konuşuyorum Turşu benim işim” dedi. Şahizer ablayı 1997’den bu yana tanırım. M.EM döneminde Asma altı eski işletmesinde pide aradada ekmek içi köfte yaptırırdım. Bazen kendilerine yaptıkları ev yemeklerini de bana sunardı. O yemeklerin yanında turşu da çıkarırdı. O günlerden bilirim turşularını… Şahizer abla 40 yıldır Eşi ve oğluna yardım etmekte. Asmaaltı Yaşarlar Pide Salonunda çalışkan görmemeniz mümkün değildir. Tam bir Anadolu anasıdır. İşten güçten yılmaz yaşına bakmadan hep aile bütçesine katkı sunma adına çalışır didinir.

15060464_10154737559967002_1033954313_o

 

Avrupa’dan sonra ilçemde

Pak Ekmek Fırını (Sadettin YILDIRIM)

Ekmeğin tarihine göz attığımızda medeniyetlerin tarihi kadar eski olduğunu görürüz. Ekmek, insanoğlunun bilinen en eski, en temel ve en önemli gıda maddesidir. Kabul gören en eski hikaye ateşin buluşunun ardından ilk insanlar su ile ıslatılmış ve kendi haline bırakılmış buğday kırmasında gözeneklerin meydana geldiğini görmüşler ve gözenekli kütleyi sıcak taşlar üzerinde pişirdikleri zaman lezzetinin iyi olduğu ortaya çıkmıştır. Fırıncılık ise; geleneksel usullerle yada modern tekniklerle çalışan, hazırlanan ekmeklerin pişirilmesi ile uğraşan mesleği icra edenlere verilen addır. Benim bahsettiğim fırıncı kim mi? Dersiniz… Yalı mahallesi kasaplar sokak no:1’deki Pak Ekmek Fırını unlu mamülleri sahibi “Sadettin YILDIRIM” buradan mısır ve köy buğdayı ekmekleri alırım. Sadettin Ustayla sık görüşürüz. 36 yıldır bu mesleği icra ediyor. Yurtdışı Romanya’da da yapmış bu işi. Kısa söyleyişimizde; “Hocam bu iş benim mesleğim seviyorum Ayancık’lılara, Tava, yuvarlak, Çavdar, Mısır, kepekli ve susamlı ekmekler yapıyorum. Öğrenciler içinde poğaça ve simit yapıyorum. 36 Yıldır müşteri memnuniyeti odaklı, kalite ve istikrara önem vererek çalışma arkadaşlarımla bütünleşip Ayancık halkına hizmet vermekteyim, biliyorum gazetende yazacaksınız ayrıca teşekkür ederim” dedi.

15060420_10154737559652002_1233452435_o

 

Elit Kasap

Aslan AKYOL

Besi hayvanlarının kesimi, derilerinin yüzülmesi, depolanması ve etlerinin satımı etkinliklerinden birini yada bu dört görevi birlikte yapan kişiye kasap deniyor. Ülkemizde kasaplık çok farklı ve eski meslektir. Osmanlı döneminde çıkan bir fetvayla özellikle İstanbul’da bu işi Erzincan’ın Kemaliye (Eğin) ilçesinde yaşayan halka kasaplık yapabilme hakkı verilmiştir. Uzun bir süre hatta günümüzde bile bu mesleği Eğin’liler yapar diye bilinmektedir. Çocukluk arkadaşım (Erfelek’te) Muzaffer Çalık aileden kasaptır. Babası bize bir danadaki çıkan etlerin bölümlerini anlatırdı. (Gerdan, kol, incik, pirzola, antrikot, döş, kontrfile, bonfilo, pençeta, sokum, tranç, nuar kontrnuar, yumurta) hayvanın neresindeki bölüm hep bilirdik. Neyse sadete gelelim bu yazımda bir kasaptan bahsetmek istiyorum. Yalı mah. Hacı Ahmet Efendi Caddesi’ndeki Elit Kasap Aslan AKYOL’dan… Kasaplık ihtiyacımızı genelde Elit Kasaptan hallederiz. Sevgili eşi Selma hanımlada Milli Eğitim Müdürlüğüm döneminde beraber mesai yapmıştık. Kısa sohbetimizde; “Elit Kasap olarak, Temizliğe, kaliteyi sunmaya çalışıyoruz. Kesimi yapılan dana kuzu et ürünlkerimiz tamamıyla hijyenik ve sağlıklı uzman personelimizle hazırlanıp satışa sunuyoruz. Mahalle kasabı samimiyetiyle, butik kasap anlayışıyla hizmet vermekteyiz. Kasap geleneğinin ayakta durması için sürekli çaba sarfediyoruz. Elit kasap olarak en iyi olmanın en iyi eti bularak ve sürekliliğini sağlayarak, yüksek kalite standartlarında hizmet sunmaya devam edeceğiz” diyor.

15065105_10154737561207002_436680239_o

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.