Dolar 32,3397
Euro 35,1192
Altın 2.307,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Bebeklerdeki Çapaklanmaya Dikkat!

Uzmanlar anne ve babaları bebeklerdeki çapaklanmaya karşı uyarıyor.

Bebeklerdeki Çapaklanmaya Dikkat!
Aslan Özdemir
26 Kasım 2015 10:18

Uzmanlar anne ve babaları bebeklerdeki çapaklanmaya karşı uyarıyor.

Hayrettin Kaya

Genellikle uykudan kaynaklandığı ve doğal bir salgı olduğu düşünülen çapaklar, anneden bebeğe geçen hastalıkların ve enfeksiyonların habercisi olabiliyor. Özellikle yeni doğan bebeklerde çapaklanmanın önemli bir sorun olduğunu ve nedenin hızla araştırılması gerektiğini belirten Dünyagöz Samsun’dan Op. Dr. Dürüye İlbağa “Çapaklanma anneden bebeğe doğum yoluyla geçen ve ilk 24 saatte gözün delinmesine neden olabilen ‘Gonore’ yani bel soğukluğu hastalığının önemli bir habercisi olabilir. Bu nedenle aileler bebeklerde meydana gelen çapaklanmaya asla çapaklanma deyip geçmemeli” diyor.

 

Uzmanlar toplumda genellikle uyku ile ilişkilendirilen çapaklanmanın, bebeklerde ciddi göz problemlerinin ve hastalıkların belirtisi olabileceği konusunda uyarıyor. Cinsel yolla erkeklerden kadınlara geçen birçok enfeksiyon ve hastalık anneden de bebeğe geçerek bebeklerin göz ve beden sağlığını tehdit edebiliyor. Bilhassa yeni doğan bebeklerde çapaklanma probleminin hafife alınmaması gerektiğine dikkat çeken Dünyagöz Samsun’dan Op. Dr. Dürüye İlbağa “Çapaklanma, bebeklerde göz nezlesi ve gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedeniyle olabileceği gibi anneden bebeğe geçen bel soğukluğu hastalığı ve herpes enfeksiyonları başta olmak üzere birçok hastalığın belirtisi de olabilir. Bu nedenle anne babalar bebeklerinin gözlerinde oluşan çapaklanma ve kanlanma gibi problemleri dikkate almalıdır ”diyor.

 

24 saatte gözün delinmesine sebep olabilir!

 

Genellikle erkekten kadına cinsel yolla bulaşan klamidyal enfeksiyonlarının ve bel soğukluğu hastalığının normal doğum esnasında bebeğe geçebildiğini söyleyen Op. Dr. Dürüye İlbağa “Bebeklerde ilk 24 saatte müdahale edilmezse göz delinmesine dahi yol açabilir. Bu nedenle bebeklerin gözlerine doğar doğmaz koruyucu amaçla gümüş nitrat damlatılır” diyor.

 

Teşhis hızı tedavi başarısını etkiliyor

 

Teşhis ve tedavide hızlı hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Dürüye İlbağa “Bel soğukluğuna bağlı enfeksiyon belirtileri genellikle doğumdan sonraki ilk 48 saatte ortaya çıkarken, diğer enfeksiyonlarda bu süre 5 ila 7 gün arasında olabiliyor. Cinsel yolla bulaşan klamidyal enfeksiyonlarda ise belirti süresi 10 güne, hatta 1 aya kadar uzayabiliyor. Bu sebeple bebeklerin takibinin iyi yapılması ve bebekte doğumsal olarak ortaya çıkan bu enfeksiyonların damlalarla vakit kaybetmeden tedavi edilmesi son derece önemlidir” diyor.

 

Bu belirtilere dikkat!

 

Çapaklanmanın haricinde, normal şartlarda bir bebeğin doğumdan itibaren bir yaşına kadar olan sürede mutlaka göz hastalıkları açısından değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Dürüye İlbağa “Ancak aileler bebeklerindeki şu belirtilere karşı özellikle dikkatli olmalıdır:

 

Bebeğin gözünde leke varsa,

Göz bebeğinde beyazlık görünüyorsa,

Göz kapağı şişik ve kızarıksa,

Işıktan aşırı rahatsızlığı varsa,

Göz bebeklerinde titreme varsa,

Bebek boynunu eğik tutuyorsa,

Gözünde devamlı sulanma oluyorsa,

Ailede doğumsal katarakt öyküsü bulunuyorsa

Bu tür durumlarda bebeklerin acilen bir göz hastalıkları uzmanına muayene ettirilmeleri gerekir” diyor.

 

Dünyagöz Hastaneler Grubu Hakkında: 1996 yılında hizmet vermeye başlayan Dünyagöz, gözün tüm branşlarında ve en gelişmiş teknolojilerle sunduğu yüzlerce farklı tedavi yöntemiyle 365 gün, 24 saat göz ve göz çevresi sağlığına dair sorunlara çözüm getiriyor. Ülkemizde branş hastaneciliği ile yeni bir dönem başlatan Dünyagöz Hastaneler Grubu, yurt içi ve yurt dışında toplam 23 merkezinde ilkeli sağlık hizmeti veriyor. Dünyagöz; sürekli yenilenen eksiksiz teknolojisi, öğretim üyesi ve uzman doktorlardan oluşan 200 kişilik deneyimli medikal kadrosu, 2000’e yakın personeli ve çağdaş yönetim anlayışıyla kısa sürede dünyanın sayılı birkaç merkezi arasında yerini almayı başardı. Türkiye çapında İstanbul, Ankara, Antalya, İzmit, Adana, Samsun, Sakarya, Bursa Tekirdağ ve Erzincan olmak üzere 10 ayrı ilde 17 şube ve yurt dışında Hollanda, Almanya, İngiltere, Gürcistan ve Belçika’da bulunan 6 ayrı noktada hizmet veren Dünyagöz Hastaneler Grubu, Türkiye’nin Avrupa’daki ilk ve en büyük yatırımını Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleştirdi. Yatırımlarına aynı hızla devam edecek olup İzmir, Konya ve Gaziantep’te açacağı yeni hastaneleriyle geniş bir coğrafyaya yayılmayı hedefleyen grup, Türkiye’de sağlık turizminin öncülüğünü üstlenerek dünyanın 107 ülkesinden yılda yaklaşık 40 bin hastaya da hizmet veriyor.
Bebeklerdeki Çapaklanmaya Dikkat!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.