Dolar 32,5999
Euro 34,7203
Altın 2.497,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 17°C
Sal 20°C

Ayancıklı Bayanlara Kanser ile İlgili Bilgilendirme Semineri Verildi

Ayancık Halkeğitim Merkezi’nde kursiyer bayanlara kanser ile ilgili bilgiler verilirken erken teşhisin hayat kurtardığının önemine değinildi.

Ayancıklı Bayanlara Kanser ile İlgili Bilgilendirme Semineri Verildi
11 Mart 2022 12:15

Ayancık Halkeğitim Merkezi’nde kursiyer bayanlara kanser ile ilgili bilgiler verilirken erken teşhisin hayat kurtardığının önemine değinildi.

Mart ayı ”Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı” olması nedeniyle, toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla, Halk Eğitim Merkezi’ndeki kursiyerlere Ayancık Toplum Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Hemşire Elif Nur DENİZ KALAFAT ve Ebe Didem AKSU tarafından eğitim verildi.

Verilen Eğitimde 40 yaşın altında Kolorektal Kanserler nadirken 40-50 yaştan  sonra görülme sıklığının artmaya başladığını ve vakaların %85’i 50 yaş ve üzeri olduğunun açıklaması yapıldı.

Ayancık Toplum Merkezi’nde görev yapan Hemşire Elif Nur Deniz Kalafat ve Ebe Didem Aksu “Kolorektal kanserler (KRK) dünyada ve ülkemizde yaygın görülen kanser türleri arasında yer almaktadır. Dünya çapında bir yıl içerisinde 1.9 milyon (%10) yeni kolorektal kanser vakası ve 935 bin (%9,4) kolorektal kanser kaynaklı ölüm vakası tespit edilmiştir. Türkiye Birleşik Veri Tabanına göre, ülkemizde bu kanser türleri hem erkeklerde hem de kadınlarda 3. sırada yer almaktadır. Avustralya ve Yeni Zelanda, Avrupa ve Kuzey Amerika’da görülme sıklığı Asya ve Afrika bölgelerine göre daha yüksektir. Bu coğrafi farklılığın önemli etkenlerinin; beslenme tarzı, çevresel maruziyet ve genetik yatkınlık olduğu düşünülmektedir. 40 yaşın altında KRK nadirken, 40-50 yaştan sonra görülme sıklığı artmaya başlamaktadır. KRK vakalarının %85’i 50 yaş ve üzerindedir.

Erken evrede teşhis edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebilir bir hastalık olan kolorektal kanserde tarama programlarının uygulanması ile söz konusu hastalığın morbidite ve mortalitesi üzerinde çok olumlu kazanımlar sağlandığı yapılan birçok çalışma ile ortaya konmuştur. Kolorektal kanserlerin taranmasındaki temel amaç; ülke çapında oluşturulan ulusal bir tarama programını hedef popülasyona uygulayarak kolorektal patolojileri henüz premalign veya erken evrede tespit etmenin yanı sıra etkin ve basit tedavi yöntemleriyle invazif kanser sıklığı ile buna bağlı morbidite ve mortaliteyi azaltmaktır. Bu yolla olası karmaşık ve pahalı tedavi gereksinimlerinin de önlenmesi hedeflenmektedir. Gerek yaşam kalitesini arttırdığı gerekse yaşam süresini uzattığı bilindiğinden, KRK tarama programı Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen kanser tarama programları içerisinde yer almaktadır.

Ülkemizde de Kolorektal Kanser Taraması Ulusal Standartları belirlenerek uygulamaya konulmuştur. 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkek nüfusa Toplum Sağlığı Merkezlerine (TSM) bağlı olarak faaliyet göstermekte olan; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’nde gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde 2 yılda bir ücretsiz olarak tarama yapılmaktadır. Tarama kapsamında bu yaş grubundaki kişilere ayrıca 10 yılda bir kolonoskopi yapılması önerilmektedir. Tarama sonucunda Gaitada Gizli Kan Testi (GGKT) pozitif olan kişiler ileri tetkik amacıyla ikinci/üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilmektedir.

Kolorektal Kanser Risk Faktörleri

KRK geliştirme riski hem çevresel hem de genetik faktörlerden etkilenir.

Kolorektal kanserin değiştirilebilir risk faktörleri şunları içermektedir:

  • Aşırı kilolu veya obez olmak
  • Fiziksel olarak aktif olmamak
  • Fazla miktarda işlenmiş (sosis, salam ve benzeri) veya işlenmemiş kırmızı et (sığır, kuzu, karaciğer ve benzerleri) tüketimi “ dediler. Haber-Foto; Türkan KARABAŞ
  • Ayancıklı Bayanlara Kanser ile İlgili Bilgilendirme Semineri Verildi Ayancıklı Bayanlara Kanser ile İlgili Bilgilendirme Semineri Verildi Ayancıklı Bayanlara Kanser ile İlgili Bilgilendirme Semineri Verildi Ayancıklı Bayanlara Kanser ile İlgili Bilgilendirme Semineri Verildi Ayancıklı Bayanlara Kanser ile İlgili Bilgilendirme Semineri Verildi Ayancıklı Bayanlara Kanser ile İlgili Bilgilendirme Semineri Verildi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.