Dolar 32,5067
Euro 34,8128
Altın 2.490,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Ayancık İnaltı Mağarası Tekrar Ziyarete Açıldı

Geçtiğimiz günlerde ziyarete kapalı olması nedeniyle haberini yaptığımız Ayancık İnaltı Mağarası, yapılan görüşmelerin ardından tekrar ziyarete açıldı.

Ayancık İnaltı Mağarası Tekrar Ziyarete Açıldı
30 Temmuz 2022 15:35

İlçemiz Ayancık’ın turizm açısından uğrak yerlerinden olan ve Türkiye’nin en büyük ilk 10 mağarası arasında yer alan İnaltı Mağarası, hazırlanan gelişim planı nedeniyle bir haftadan uzun süre ziyarete kapalı kalmıştı. Mağara yapılan görüşmeler sonrasında yeniden elektriği verilerek ziyarete açıldı.

GÖRÜŞMELER SONUÇ VERDİ

Sinop’ta ziyaretçiler için gezilecek destinasyonların başında gelen Türkiye’nin en büyük 10 mağarası arasında yer alan Ayancık ilçe sınırlarındaki İnaltı Mağarası’nın turizmin en hareketli olduğu günlerde Milli Parklar tarafından ‘gelişim planı hazırlanması ve tadilat edilmesi’ gerekçesiyle elektriği kesildi, bölgedeki yerel işletmeler kaldırıldı. Yaklaşık bir hafta kapalı kalan mağara yapılan görüşmeler sonrasında yeniden elektriği verilerek ziyarete açıldı. Bu süreçte mağarayı gezmeye gelen ziyaretçiler ‘Girilmesi tehlikeli ve yasaktır’ tabelası ile karşılaştı.

Ayancık İnaltı Mağarası Tekrar Ziyarete Açıldı

MİLLİ PARKLAR İLE ANLAŞMAMIŞLAR

Turizm sezonunda böylesine önemli bir yerin plansızca tadilata alınması ve ziyarete kapatılmasına tepki gösteren Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu, “Sinop’ta kurumlar arasında bir iletişim eksikliği var. Zaten şu anda hapishanenin ve meydanın inşaatının devam etmesi nedeniyle gelenleri farklı kaynaklara yönlendiriyoruz. Anladığımız kadarıyla İnaltı Mağarası kapatılmış, köy tüzel kişiliğiyle Milli Parklar arasındaki anlaşma sona ermiş, anlaşamamışlar ve işletmecisiz kalmış. Gerekçe tamam ama bunun çok önceden planlanması ve hazırlıklarının yapılması gerekirdi. Yaz sezonunda buranın kapatılması kabul edilemez. Milli Parklara düşen görev en azından 1 ay daha idare edilmesi ve oranın açık tutulmasının sağlanmasıdır. Bir takım değişiklikler yapılsın ama hep planlama, zamanlama çok önemli. Kesinlikle oranın daha da büyütülmesi lazım ama turizm sezonunda değil” ifadelerini kullandı.

GELİŞİM PLANI HAZIRLANACAK

Sinop Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Metin Süren ise, gelişim planı hazırlanırken bazı kopukluklar oluştuğunu ancak yapılan görüşmelerle bu sorunun aşıldığını belirterek, “İlimizin en önemli gezi rotalarından bir tanesi. Milli Parklar tarafından işletilmesi gereken bir destinasyonumuz ancak orayla ilgili gelişim planlaması var. Şimdiye kadar Ayancık Kaymakamlığı ve yerliler tarafından yerel imkânlarla işletiliyordu. Bir kopukluk oldu, bir sıkıntı oldu bu gelişim planı hazırlanırken. Şu anda onları aştık, elektrik açıldı. Tekrar orada köy muhtarlığıyla gelen ziyaretçilerin geri dönmemesi için önlemlerimizi aldık. An itibarıyla hafta sonu açık olacak, diğer taraftan da Milli Parklar gelişim planını hazırlamaya devam edecek” diye konuştu.

MAĞARA 75 MİLYON YAŞINDA,

1996 yılında Maden Teknik Arama (MTA) tarafından incelemeye alınan İnaltı Mağarası’nın 300 metrelik bölümü aydınlatılarak 2000’li yılların başında turizme açıldı. Ayancık ilçesine 40 kilometre uzaklıkta bulunan doğal yapı yaklaşık 650 metre uzunluğa sahip. Yapılan arkeolojik çalışmalarda mağaranın yaşının 75 milyon olduğu ortaya çıktı.

YORUMLAR

  1. Garello dedi ki:

    Mağara turizme tadilat nedeniyle kapanmadı, elektrik faturasını köylüye ödettirmek istediler. Köylü kısa süren yaz döneminde üç kuruş para kazanacak, kazandığı paranın çok daha fazlasıyla elektrik faturasını ödeyecek, ne kaa güzel