Dolar 32,3767
Euro 34,9830
Altın 2.326,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 16°C

Ayancık Hes'i Yapan Şirket Mahkemece Suçlu Bulundu

Ayancık HES'i yapan şirket çevreyi kasten kirlettiği için suçlu bulundu.

Ayancık Hes'i Yapan Şirket Mahkemece Suçlu Bulundu
Aslan Özdemir
26 Mayıs 2014 11:28

2011 yılında bir araya gelen Mukaddem SARISOY,  Ercüment SARISOY, Mahmut SARISOY, Kandemir SARISOY, Muharrem ERDAL, Sabahattin ÖZCAN, Nevzat ÜNGÜDER, Kemal TAŞÇI, Sacit ÜNGÜDER, Oktay ÜNGÜDER, Rahmi TAŞÇI, Ahmet ÜNGÜDER, Cemil TAŞÇI ve Ahmet ÜNGÜDER Ayancık HES projesinin çevreyi kasten kirlettiği nedeniyle başlattıkları hukuksal mücadeleye devam ediyorlar.
 

Hayrettin Kaya

Ayancık Sulh Ceza mahkemesinin 28.04.2014 tarihli mahkeme kararına göre; Cevizli mahallesi yakınında imal edilen yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki trapez kanalın yapımı sırasında çıkan hafriyat yamaçlardan kontrolsüzce dökülmüştür. Bu nedenle tarım arazilerinin üzerinde hafriyat toprağı birikmesi ve ayrıca katmanlar halinde yamaçtan aşağıya doğru akan hafriyatın heyalan oluşturması eylemi HES'i inşa eden şirket tarafından gerçekleştirilmiştir.

Ayancık Çevre Koruma Derneği başkanı Mukaddem Sarısoy yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Pazarcık eski köy yolunun bulunduğu yerde heyalan meydana geldiği zaten çıplak gözle görülmüştür.
 

Hafriyat toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine uygun bir çalışma yapılması halinde böyle bir sonucun ortaya çıkması mümkün değildir. Eylemin bu haliyle TCK 181. Maddede ( Çevreyi kasten kirletme) düzenlenen tipikliğe uygunluğundan kuşku yoktur.

Mahkemece bu suçun işlendiği tespit edilmiştir.

Ayancık Sulh Ceza Mahkemesinin kararından da anlaşılacağı üzere Ayancık HES'i yapan şirketin yetkilileriyle Cevizli mahallesi sakinleri olarak bizler anlaşmadık, çünkü onları kamu adına mahkemeye veren bizleriz. Kötülük hızlı gider ama gerçekte onu yakalarmış. Bu mahkeme kararının anlamı tamda budur.

Ayancık halkı ve Cevizli Mahallesi sakinleri olarak Ayancık HES aleyhine kamu adına önce Samsun idare mahkemesine yürütmenin durdurulması için ve Ayancık sulh ceza mahkemesine ise ceza davası son olarak ta Orman kanuna muhalefetten dava açtık.

İlçemiz yöneticileri, Ayancık HES i yapan İlk Enerji Sanayi şirketinin yetkilileri ve Ayancık halkının katıldığı halk toplantısı yapılsın ve bu toplantıda bilgi ve belgeler açıklansın anlaşma var ise kimin anlaşma yaptığına halkımız karar versin. Saygılarımla"

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.