Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 20°C

AYANCIK HAVA RADAR MEVZİ KOMUTANLIĞI TARİHÇESİ

22 Nisan 2022 09:17

Ayancık Hava Radar Mevzi Komutanlığının bilinmeyen tarihçesi gün yüzüne çıkıyor.

1978-1983 yılları arasında görev yaptığım Ayancık Hava Radar Mevzi Komutanlığı benim en güzel yıllarımın geçtiği hava birliğidir. Hem askeri havacılığa ilk adım attığım yer hem de gerçek anlamda sosyalleştiğim küçük Ayancık kasabası yaşamımın en özel yerindedir.

AYANCIK HAVA RADAR MEVZİ KOMUTANLIĞI TARİHÇESİ

Ayancık Hava Radar Mevzi Komutanlığı, Sinop ili Ayancık kasabasının güney batısında kuş uçuşu 1.000 metre mesafede 847 feet irtifası bulunan Kıran Tepe (Erkengünez Tepesi) üzerinde kurulmuş ve 60 hektarlık bir araziyi kapsamaktadır.

Orta Karadeniz Bölgesi’nin hava savunma görevini yerine getirmek maksadıyla kuruluşu planlanan Hava Radar Mevzi Komutanlığı’nın kuruluş çalışmaları Muhabere Binbaşı İsmail Güralp tarafından 15 Eylül 1950 tarihinde başlatılmıştır. 2 nci Hava Kontrol Grup Komutanlığına bağlı olarak 1951 yılında Sinop’ta Radar Müfreze Komutanlığı adıyla faaliyetlerine başlamıştır. İlk Radar Müfreze Komutanı Radar Makinist Astsubay Üstçavuş İ. Hakkı Karagöz olmuştur. 1957 yılında Suriye olayları nedeniyle Orta Doğu’da siyasi ve askeri durumun kritikleşmesi üzerine Radar Müfreze Komutanlığı personelinin dörtte biri Sinop’ta kalmış, geri kalan personel geçici süreyle Urfa’ya intikal etmiştir. Personel, Diyarbakır Radar Mevzi Komutanlığından gönderilen cihazlarla (7 Eylül 1957)  Urfa Korçik Tepe mevki’inde üç ay görev yaptıktan sonra 18 Aralık 1957’de tekrar Sinop’a kadro görev yerlerine dönmüştür.

1958 yılında Sinop’ta konuşlu bulunan Hava Radar Müfreze Komutanlığının ABD’lilerin Sinop’ta kurdukları cihazların çalışmasını engellediği gerekçesi ile Ayancık’taki son yerleşkesine nakledilmiştir. Birliğin intikali Kasım 1958’de tamamlanmıştır. Ocak 1959 tarihinde Ayancık’ta harekât görevlerini icra etmeye başlamıştır.

Söz konusu radar birliği kurulduğu 1951 yılından Kasım 1958 tarihine kadar Radar Müfreze Komutanlığı ismiyle Sinop’ta faaliyet göstermiştir. Daha sonra Sinop’tan Ayancık kazasına taşınmış ve Hava Radar Mevzi Komutanlığı ismiyle Ocak 1959’da harekât görevine başlamıştır.

1963 yılında Ayancık hava Radar Mevzi Komutanlığı personeli ve Ayancık halkının ortak çalışmaları ile birlik suya kavuşmuştur.

1965 yılında Kurmay Binbaşı Hüseyin Güven ve personelin müşterek çalışmalarıyla; Mevzi Komutanlığı ile Ayancık Kazası arasında ulaşımın sağlandığı 2.800 metrelik meyilli bir stabilize yola kavuşmuştur.

1967 yılında harekât personelini barakada görev yapmaktan kurtarmak için modern bir operasyon binası ve ayrıca komutanlık binası ile ikmal binası yapılmıştır.

1972 yılı içinde Sinop’un Erfelek Kazası Ayancık Garnizon Komutanlığına bağlanmıştır. 30 Mayıs 1972 tarihinde ise Sinop Hava Meydanı’nın gayrimenkul mal sorumluluğu ABD’lilerden alınarak Ayancık Hava Radar Mevzi Komutanlığının uhdesine verilmiştir.

AYANCIK HAVA RADAR MEVZİ KOMUTANLIĞI TARİHÇESİ

1972 yılında fidanlık bir arazi temizlenip tasfiye edilerek personel toplanma parkı yapılıp Atatürk büstü dikilmiştir. Cumhuriyetin 50’nci münasebetiyle Hava Yer Yarbay Muzaffer Erze’nin şahsi gayretleri ve mevzi komutanlığının imkânları kullanılarak Atatürk büstleri yaptırılıp çevre köy okullarına dağıtılmıştır. Ayancık kazasında Atatürk büstü olmayan okul bırakılmamıştır.

Ayancık Hava radar Mevzi Komutanlığı 13 Ağustos 1999 tarihinde söndürülmüştür.

Saygı ve sevgilerimle.

YORUMLAR

  1. Yücel dedi ki:

    1999 da nasıl söndürüldü ben 2004 de orda askerdim

    1. Ali dedi ki:

      Hocam bi süre arama kurtarma içinde kullanıldı sürede yapmış olabilirsiniz.

  2. Hüseyin Uysal dedi ki:

    Yıllarca severek görev yaptığımız ilk göz ağrımız Ayncık’ın bilmediğimiz tarihçesi hakkında da bilgi sahibi olduk. Emeğine kalemine sağlık dostum.

  3. Kadir levent dedi ki:

    Mustafa bey
    Verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkürler.
    Kitabınız ‘Benim ilk aşkım Ayancık ‘da büyük bir zevkle okudum.
    Bizide şimdiden Ayancık sevdalısı yaptınız.

  4. Mustafa KILIÇ dedi ki:

    Ahmet kardeşim. Yorum yaptım görünmüyor. Bir sorun mu var diye sordular. Bir bakarmisin lütfen. Selamlar sevgiler

    1. Mustafa KILIÇ dedi ki:

      Değerli Abim İlçemiz adına yapmış olduğunuz araştırma ve çalışmalarınızdan dolayı size çok teşekkür eder bundan sonraki çalışma hayatınızda sağlık mutluluk ve başarılar dilerim.Sağlıcakla kalın.

  5. OsmanEriş dedi ki:

    Mustafacım teşekkür ederiz az çok biliyorduk ama daha ayrıntılı ce sade bir dille bilmediklerimizide anlatmışsın, bütün araştırmaların ve doğru yazdığın kitapların için teşekkür ederim.

  6. emk.öğ.Zuhal Karahan Kara dedi ki:

    1965 yılında görev yapan Hüseyin Güven beyin oğlu Can Güven sınıf arkadaşımdı. Tatil kültürünün Ayancıkta olmadığı o yıllarda,biz çamurca plajındaki askeri kampa çok özenirdik, annem göndermezdi…Herşeyin bir yaşı var şimdi Bodrum Bardakçı koyundaki kamp bile o tadı vermiyor. (eşim de sizin gibi TSK. emkl. albay )

  7. Ahmet Özcan dedi ki:

    Bu fotoğrafı izninizle renklendirip paylaşım yapacağım..Teşekkür ediyorum.
    Bende 1972 yılına kadar Ayancık’ta yaşadım..