Dolar 32,5576
Euro 34,8984
Altın 2.434,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 17°C

Ayancık Eymeleri Merhaba

Makine Mühendisi Prof.Dr. Ali ORAL
11 Temmuz 2022 18:40

Merhaba sevgili hemşerilerim. Her yıl  en az 4-5 kez ziyaret ettiğim, gelmek için planlama yaptığım günleri iple çektiğim, güzel şehrin güzel insanları-Ayancık Eymeleri merhaba.

Bundan sonra haftalık yazılarımla sizlerle birlikte olacağız. Çalışma alanım olan konularda sizlere yardımcı olabilirsem mutlu olurum. Yazılarımda ilgi duyduğunuz konularda e-posta ile her zaman bana ulaşabilirsiniz.

Bu arada kısaca kendimi tanıtayım:  Ben, Ayancık eşraflarından merhum Terzi Bayram ORAL ‘ın en küçük evladıyım.  İlk-orta lise eğitiminden sonra üniversite eğitimi için Balıkesir’e gittim ( Uludağ Üniversitesi Balıkesir Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü). Balıkesir’de öğrencilik yaptığım yıllarda, “Mezun olduktan sonra bir daha Balıkesir’e gelmem” demiştim. Çok  çok büyük konuşmuş olmalıyım ki o gündür bu gündür Balıkesir’de yaşıyorum. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarımı Balıkesir Üniversitesi’nde tamamladım. Halen Balıkesir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde Profesör kadrosunda görevimi sürdürmekteyim. Daha fazla bilgi için www.alioral.net.tc adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bu köşede günlük yaşamımızda sık sık duyduğumuz “ergonomi” üzerinde bir yazı dizisiyle sizlerle birlikte olacağız.

Hemen hemen her gün televizyon ekranlarında, bazen bir yatak reklamında , bazen bir sandalye ve bazen bir telefon reklamında duyduğumuz ergonomi nedir? Bizimle ilgisi nedir? Ergonomi insan odaklı bir bilimsel çalışma yöntemidir.  Kısaca tanımlamak gerekirse; Ergonomi, insan-makine-çevre uyumunun temel yasalarını ortaya koyan disiplinli bir araştırma geliştirme aracıdır. Bu araştırma-geliştirme aracı ile insan, yaşamında konforlu bir ortama sahip olurken, sıcaklık, gürültü, titreşim, toz vb gibi çevresel faktörlerden de etkilenmeden çalışabilmektedir.

Ergonomik çalışmaların tarihi oldukça eskidir. İnsanoğlu varoluşundan bu yana işlerini daha kolay yapabilmenin yollarını aramıştır. Zorlanmaları ortadan kaldıracak çeşitli iş aletleri geliştirmiş ve bu iş aletlerini kendi vücudunun yeteneklerine uygun olarak geliştirmişlerdir.

Ergonominin içeriği, yirminci yüzyılın son çeyreğinde endüstriyel gelişmenin ve buna bağlı olarak iş koşullarındaki değişmenin sonucunda değişime uğramıştır. Bilginin ve bilgi işlemenin hakim olduğu “bilgi çağı”, ergonomiye de kendi damgasını vurmuş, ancak temel sorunlar fazla değişmemiştir. Ergonomi hala bedensel zorlamayı, zorlanmanın çevre faktörleriyle değişmesini, tek yönlü zorlanmaları ve iş güvenliğini konu alan çok sayıda çalışmayla iş yaşamımıza yardımcı olmaktadır.

Yaşamımızın her alanında olan ergonomi, zorlantılara bağlı olaylar karşısında sağlığınızı korumak için kılavuzunuz olsun.

Soru: Bir bilgisayar faresi insana zarar verir mi? Yanıtlarınızı e-posta adresime gönderebilirsiniz. Bir sonraki yazımda sizden gelen yanıtlarla değerlendirmelerde bulunalım.

Şimdilik hoşçakalın, sevgiyle kalın.

YORUMLAR

  1. Sevil Koşar dedi ki:

    Bir bilgisayar faresi insana zarar verebilir. Uzun süre ve yanlış kullanılması durumunda boyunda ve omurilikte ciddi hasarlara neden olabilir.

  2. Ahmet Can Akyol dedi ki:

    12 yaşımdan beri bilgisayar kullanıcısıyım. Web tasarım, grafik tasarım, haber editörlüğü, reklamcılık vs. birçok konuda çalışmalarda bulundum. Ve bu çalışmalar için sürekli bilgisayar faresi kullanmakta ve zamanla bileklerimin düz değilde fareyi tutuş şeklinde sabit kaldığını görmeye başladım. Boydan fotoğraf çekilirken bunu farkettim ve bileklerimin düz değil yukarı kalkık olduğu görülüyor. Ve zaman zaman ağrı oluştuğunu da söyleyebilirim. Yine fareyi tutuş açısı da oturma şeklimizi ve haliyle bel, boyun ve omuz ağrılarını etkiliyor. Yazılarınızı merakla takip ediyoruz. Bu tarz soruların cevaplarını takipçiler yorum olarakta yazabilir. Sevgiler selamlar.