Dolar 32,3655
Euro 34,9626
Altın 2.325,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 15°C

Atila Sertel, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

Sinop Gazeteciler Cemiyeti’nin de üyesi bulunduğu Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı iken istifa ederek Milletvekili adayı olan, ancak adaylığı YSK tarafından düşürülen Atila Sertel Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Atila Sertel, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu
Aslan Özdemir
22 Nisan 2015 13:40

29 Mart Pazar günü İzmir’de yapılan ön seçimde 2. Bölge’den 12 bin 797 oy alarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın ardından üçüncü sırada çıkan Atila Sertel, kontenjan adaylarının eklenmesiyle İzmir 2. Bölge’den 6’ncı sırada aday gösterilmişti. Ancak; Yüksek Seçim Kurulu tarafından Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurul üyesi olduğu gerekçesiyle adaylığı düşürülen Atila Sertel, avukatı Murat Ergün aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.  

Hayrettin Kaya

Başvuru dosyasına Basın İlan Kurumu’ndan gelen resmi yazı da eklenirken, BİK Genel Müdür Vekili Cem Elçin imzasını taşıyan yazıda “BİK Genel Kurulu’nun yönetim kurulu veya denetçisi olmayan bir Genel Kurul üyesinin, Basın İlan Kurumu’nda münferit olarak herhangi bir iş yapmamakta ve faaliyette bulunmadığını" vurguladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Atila Sertel, “Daha önce de dediğim gibi ben devlet memuru değilim. Kamu adına görev görmüyorum, kamu görevlisi de değilim. Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni temsilen ve Andolu’daki cemiyetlerin, gazetecilerin hakkını, hukukunu savunmak için görev gördüm. Basın İlan Kurumu’ndan gelen resmi yazıda da bu açıkça belirtiliyor. Bu yanlışın YSK'dan ya da Anayasa Mahkemesi’nden döneceğine inanıyorum” diye konuştu. 

Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyesi olduğu gerekçesiyle adaylığı düşürülen Atila Sertel’in avukatı Murat Ergün, Atila Sertel’in, T.C. Anayasa’sının 67’nci maddesinde tanımlanan seçilme hakkı, Yüksek Seçim Kurulu’nun 18 Nisan 2015 günlü kesin kararı ile ihlal edildiği gerekçesiyle AYM’ye başvurdu. 

Başvuru dilekçesine Basın İlan Kurumu’ndan alınan resmi yazı da eklenirken, Basın İlan Kurumu’ndan gelen yazıda özetle şöyle denildi:

• “Sayın Atila Sertel, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu, Denetçiler Kurulu, Genel Müdürlük ve Şube Müdürlüklerinde herhangi bir daimi veyahut geçici görev almamıştır. 

• BİK Genel Kurulu’nun yönetim kurulu veya denetçisi olmayan bir Genel Kurul üyesi, Basın İlan Kurumu’nda münferit olarak herhangi bir iş yapmamakta ve faaliyette bulunmamaktadır.

• Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyeleri kurum personeli sıfatı taşımadıklarından, Genel Kurul üyelerinin Kurum tarafından personel sicil dosyası tutulmamaktadır. 

• BİK mevzuatında Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyelerinin siyasi partilere üye olmasına engel herhangi bir hüküm yoktur. 

• Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına uygun olarak faaliyet gösteren siyasi parti teşkilatlarında ilçe veya il yöneticisi yahut genel merkez başkan yardımcısı veya genel başkanı olarak görev yapan kişinin, BİK Genel Kuruluna seçilerek gelen basın üyesi olması durumunda siyasi partideki görevi Genel Kurul üyeliğine engel olduğuna dair mevzuatımızda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. 

• İzmir’de en yüksek sarı basın kartlı üyeye sahip gazeteci derneği başkanının bir siyasi partinin genel başkanı ve milletvekili olması durumunda, bu unvan statüyü taşımasının, BİK Genel Kurul üyesi olarak görev yapmasına engel olduğuna dair 195 Sayılı Kanun ve tali mevzuatında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır”denildi.

Haber: Hikmet Kurada / Sinop

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.