Dolar 38,5830
Euro 43,8240
Altın 4.112,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Çok Bulutlu
Sinop
16°C
Çok Bulutlu
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C

Atık malzemeler geri dönüştürülerek tekrar kullanıma kazandırıldı

Sinop’un Ayancık ilçesinde lise öğrencileri performans ödevi olarak atık malzemelerden geri dönüşüm ürünleri oluşturdu.

Atık malzemeler geri dönüştürülerek tekrar kullanıma kazandırıldı
5 Mayıs 2025 14:38

Atatürk Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencileri, Coğrafya dersinde ‘sıfır atık’ temasıyla performans ödevi hazırladı. Öğrencilerin sokaklardan ve çevrelerinden buldukları atık malzemeleri değerlendirerek oluşturdukları oyuncak, kalemlik, tekne, maket ev gibi çeşitli ürünler okulda sergilendi.

Derslerinde öğrencilere sıfır atığın öneminden sık sık bahsettiğini vurgulayan Coğrafya öğretmeni Nurah Karahan, çevreye olan duyarlılığı arttırmayı hedeflendiklerini söyledi.

Atık malzemeler geri dönüştürülerek tekrar kullanıma kazandırıldı

Karahan yaptığı açıklamda, “Coğrafya derslerimizde alışıldık dosya ödevleri yerine, öğrencilerin yaratıcılıklarını, çevreye duyarlılıklarını ve sorumluluk alma bilincini geliştirmeyi sağlamak amacıyla geri dönüşüm sıfır atık amaçlı performans ödevi hazırlamalarını istedim. En çok kullandığımız kağıt, karton, pet şişe gibi malzemelerle öğrencilerin geri dönüşüm sağlamalarını hedefledik. Öğrenciler geri dönüşüme oldukça ilgililer ve çok farklı düşüncelere sahipler. Yapılan çalışmalar sonucunda çıkan ürünleri sergiledik ve öğrencilerin geri dönüşüme karşı duyarlılığının artması, atmadan önce bir kere daha düşünülmesi gibi mesajlar vererek çevremize örnek olmayı istedik. Çevremiz bize atalarımızdan kalmış bir armağan değil, çocuklarımıza bırakacağımız bir emanettir. Bu nedenle çevremize fazla atık atmamaya, atmadan önce bir kere daha düşünmeye, geri dönüşüme önem vermeye, sıfır atıkla temiz bir doğa, temiz bir çevre ve güzel bir gelecek için bu tür çalışmaların devam etmesine yönelik faaliyetleri herkesten bekliyoruz.” dedi.

Okul müdürü Mustafa Kemal Karabulut ise öğrencilerin atıkları geri dönüştürülerek tekrar kullanıma kazandırdıklarını belirterek “Sıfır atık konusunda insanlarda bilinç oluşturmayı amaçlıyoruz. Coğrafya öğretmenimizin öncülüğünde yapılan projede, öğrencilerimiz atıkları doğaya salmak yerine, tekrar dönüştürerek kullanabilme noktasında hayalgücünün sonucunu ortaya koydular. Yapılan projelerin hepsi, öğrencilerin bir hayal ürünü. Öğrencilerimiz Ayancık’ın sokaklarında, çevresinde yerde gördüğü atıkları değerlendiriyorlar. Bu davranışlarından öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Bizlerde Sıfır Atık konusunda okul olarak, öğrencilerimizi bilinçlendirmeye odaklanıyoruz.” dedi.

Atık malzemeler geri dönüştürülerek tekrar kullanıma kazandırıldı

Öğrencilerden Elanur Ural ise ayakkabı kutusu, karton ve paket lastiğinden bir oyun hazırladığını söyledi. Atık ürün olarak en çok pet şişe çıktığını söyleyen Hayriye Karadağ ise geri dönüşüm ile oyuncak su tabancası yaptığını söyledi.

Ayancık’ta ahşap üretiminden ve balıkçılıktan esinlendiğini belirten öğrencilerden Samet Tepe “Geri dönüşüm konusunda performans ödevimiz vardı. Ayancık’ta ahşap üretimi gelişmiş olduğu için, ahşap atıklarını arkadaşımla birlikte geri dönüştürdük. Ayancık’ta balıkçılığın yaygın olmasından ve çok fazla tekne olmasından esinlenerek bir balıkçı teknesi tasarladık.” dedi.

Asya Yaşar “Kullanılmayan bir koliyi kullanarak oyuncak evi yaptım. Salça kutusunu ve yanlışlıkla satın aldığım cam boyalarını kullanarak başka bir ürün tasarladım. Kardeşimin ödevi için aldığı ve kullanmadığı ahşap çubukları, pet şişeyi ve anneme aldığım çiçeğin kurdelesini kullanarak bir kalemlik tasarladım. Son olarakta pet şişeyi kullanarak küçük çocuklar için marakas yaptım.” dedi.

Atık malzemeler geri dönüştürülerek tekrar kullanıma kazandırıldı

YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.