Dolar 32,5126
Euro 34,8641
Altın 2.486,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Artık Domates Eski Tadında Olacak!

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü içerisinde yürütülmekte olan araştırma, “nerede o eski domatesler” şikayet durumlarını tamamen giderecek olduğu öğrenildi..

Artık Domates Eski Tadında Olacak!
30 Ocak 2016 12:27

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü içerisinde yürütülmekte olan araştırma, “nerede o eski domatesler” şikayet durumlarını tamamen giderecek olduğu öğrenildi.

Sebze türlerinin eski lezzetlerine kavuşturulması durumunun amaçlanmış olduğu genetik araştırmalar neticesi içerisinde, ilk başarılı sonuç domates üzerinde alındığı belirtildi
İYTE Moleküler Biyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Doğanlar, yapmış olduğu açıklama doğrultusunda, yaklaşık olarak 10 bin senedir tarım ürünlerinin seleksiyondan geçmekte olduğunu, büyüklüğüne, şekline, tadına göre seçilmekte olduğunu vurguladı.

Geride bırakmış olduğumuz son 100-200 senedir tohum ıslah çalışma durumları, üreticinin birim alan içerisinde daha fazla ürün elde etmesine dayalı yapılmakta olduğunu kaydetmiş olan Doğanlar, verimi artırmaya yönelik olarak çalışmalar sırasında bazı tat ve aroma karakterlerinin kaybolmuş olduğunu dile getirdi.

Verimde içerisindeki artış durumunun çiftçi ve üretici memnun olmakta iken, tat ve aromanın kaybolmasının tüketiciyi mutsuz ettiğini belirtmekte olan Doğanlar, son seneler içerisinde insanların alım gücü, beslenme ve sağlık bilincinin artış göstermesi nedeni ile bu konuda ile ilgili olan şikayetlerin de fazlalaşmış olduğunu belirtti.

İYTE’de sebzelerin verim üzerine dayalı olarak ıslah çalışma olaylarından önceki tat ve aromaya kavuşması adına çalışma yürütülmekte olduğunu vurgulayan Doğanlar, “Önümüz bulunmakta olan süreç içerisinde sebzelerin, ninelerimizin zamanın içerisinde yer alan tatları ve kokuları geri dönecek. Tat ve aroma karakterlerini, kaybolmuş olan hazine olarak görüyoruz. Bunları geri getirmemiz gerekli bir durumdur. Verimde artık belirli noktaya gelindiğini belirtelim. Bundan sonra ki adımlar içerisinde tadı, aroması daha iyi, sağlıkla ilgili karakterleri daha yüksek miktarda taşımakta olan yeni nesil çeşitler üretmemiz gerekmektedir” sözlerinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.