Dolar 32,3159
Euro 35,1191
Altın 2.296,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Apple’den FBI’ya Büyük Direniş!

Dünya teknoloji devi Apple, ABD hükümetinde artış göstermiş olan baskısına rağmen, ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) San Bernardino yerinde mevcut bulunan terör örgütü saldırılarını düzenleyen kişilerden Seyid Rıdvan Faruk’a ait iPhone cihazının şifresini kırmaya yardım talebine tam anlamı ile direnmeye devam ettiği belirtiliyor. Şirketin başlıca yetkilileri, FBI’ın soruşturması içerisine teknik bir yardım sağlanması durumuna yönelik hüküm vermiş olan federal mahkeme yoluna başvuruda bulunarak, başlıca söz konusu kararın iptalini istediği belirtiliyor..

Apple’den FBI’ya Büyük Direniş!
Aslan Özdemir
26 Şubat 2016 09:21

Dünya teknoloji devi Apple, ABD hükümetinde artış göstermiş olan baskısına rağmen, ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) San Bernardino yerinde mevcut bulunan terör örgütü saldırılarını düzenleyen kişilerden Seyid Rıdvan Faruk’a ait iPhone cihazının şifresini kırmaya yardım talebine tam anlamı ile direnmeye devam ettiği belirtiliyor. Şirketin başlıca yetkilileri, FBI’ın soruşturması içerisine teknik bir yardım sağlanması durumuna yönelik hüküm vermiş olan federal mahkeme yoluna başvuruda bulunarak, başlıca söz konusu kararın iptalini istediği belirtiliyor.

Hayrettin Kaya

Apple’ın mahkeme dilekçesinde, şirketin adı geçen teröristin iPhone’unun şifresini kırmaya yardım etmeye zorlanmaması gerektiği belirtilirken, bu talebin ABD anayasasına aykırı olduğu savunuldu.

Dilekçede, ”Bu dava sadece bir iPhone’dan ibaret değil. ABD Adalet Bakanlığı ve FBI’ın Kongre ve Amerikalıların engellediği bir gücü, Apple gibi şirketleri dünya genelindeki yüz milyonlarca insanın temel güvenlik ve gizlilik haklarını ihlal etmeye zorlama yeteneğini, mahkeme yoluyla elde etmeyi denemesi” ifadelerine yer verildi.

Amerikalı bir şirketin hükümetin işini yapmaya yasal olarak zorlanmasını ”eşi benzeri görülmemiş” bir karar olarak nitelendiren Apple yetkilileri, dilekçede bu durumun gelecekte sürekli tekrarlanacağından endişe duyduklarını kaydetti.

Apple’ın dilekçesi, mahkemenin şirkete 26 Mart’a kadar tanıdığı savunma süresinden bir gün önce teslim edildi. Şimdi, ABD hükümetinin Apple’ın dilekçesine 10 Mart’a kadar yanıt vermesi gerekiyor.

Apple, FBI ve Adalet Bakanlığının avukatları 22 Mart’ta duruşmada karşı karşıya gelecekler.

Bu arada, ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komitesince yapılan açıklamada, FBI ve Apple’dan yetkililerin, 1 Mart’ta ABD Temsilciler Meclisi’nde şifre konusunda düzenlenecek oturuma katılacakları bildirildi.

“Şifre savaşının” geçmişi

ABD’nin California eyaletindeki San Bernardino kentinde engellilere hizmet veren bir merkeze geçen yılın aralık ayında düzenlenen saldırıda 14 kişi hayatını kaybetmiş ve 28 kişi yaralanmıştı. Eylemi terör saldırısı olarak nitelendiren FBI, saldırganlardan Seyid Rıdvan Faruk’un kullandığı iPhone’un şifresinin kırılması için Apple’dan teknik yardım talep etmişti.FBI, Apple’ın talebini geri çevirmesi üzerine Los Angeles şehrindeki federal mahkemeye başvurmuş ve mahkemenin yargıcı Sheri Pym, Apple’ın FBI’nın soruşturmasına teknik yardım sağlaması gerektiğine hükmetmişti. Apple’ın Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Tim Cook ise mahkeme kararının ardından yaptığı açıklamada, şirketin, FBI’ın taleplerini yerine getirmesinin dünyadaki bütün iPhone’ların güvenliğini tehlikeye atacağını dile getirerek, mahkeme kararına uymayacaklarını duyurmuştu.ABD Adalet Bakanlığı ise bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, Apple’ın söz konusu iPhone’un şifresinin kırılması için gerekli yazılımı yazmaya yasal olarak zorlanması için davayı gören mahkemeye başvurmuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.