Dolar 32,4916
Euro 34,5974
Altın 2.487,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Çar 23°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 16°C

Apple’a rekor ceza!

ABD’li teknoloji devi Avrupa Birliği’nden rekor ceza geldi.

Apple’a rekor ceza!
30 Ağustos 2016 20:39

 AB kurallarına aykırı vergi indirimi sağlandığı gerekçesiyle Apple, İrlanda’ya 13 milyar euro geri ödeme yapacak.  Apple hakkında Avrupa Birliği Komisyonu’nda 3 yıldır devam eden vergi soruşturmasında nihai karar bugün verildi. Apple’ın İrlanda’da hükümetle özel anlaşmalar yaparak buradaki şirketleri vasıtasıyla geçerli matrahın çok altında vergi ödediği iddia ediliyordu. Apple ve İrlanda hükümeti suçlamaları reddederken Avrupa Birliği’nin bu yöndeki bir kararına itiraz etmeleri bekleniyor. Apple CEO’su Tim Cook, 5 bin 500 kişi istihdam ettikleri İrlanda’da tüm vergilerini ödediklerini savunuyor. Avrupa Birliği Komisyonu daha önce de Amerikan kahve zinciri Starbucks ve çok uluslu otomobil üreticisi şirket Fiat Chrysler’ı Avrupa’daki vergi politikaları yüzünden cezalandırmıştı.

 “İRLANDA BU ŞEKİLDE VERGİ AYRICALIĞI TANIYAMAZ”

 AB Komisyonu yetkilisi Margrethe Vestager, üye ülkelerin kendi belirledikleri şirketlere vergi ayrıcalıkları sağlayamayacağını bu durumun AB mevzuatına aykırı olduğunu hatırlattı.  Vestager,  ”Komisyon’un soruşturması İrlanda’nın Apple’a yasadışı vergi kolaylıkları sağladığını, böylece diğer şirketlerin ödediklerinden çok daha az vergi ödemesinin önünü açtığını ortaya koydu” ifadelerini kullandı. İTALYA’DAN DA CEZA ALMIŞTI İtalyan La Repubblica gazetesinin özel haberine göre, Milano Cumhuriyet Savcılığı ve İtalya’da vergi denetimi ile yönetimini sağlayan kamu kuruluşu Agenzia dell’Entrate tarafından iki yıldır süren çalışmalar sonunda ceza ödemesi konusunda Apple ile uzlaşmaya varıldığı kaydedildi. İtalyan yetkililerin de doğruladığı bu haber İtalya’da, “Apple sonunda havlu attı” başlıklarıyla duyuruldu. Şirketin, İtalya şubesine yönelik 2008-2013 yılları arasında 880 milyon euro vergi yerine sadece 30 milyon euro ödediği belirtiliyor. Apple İtalya, şirketin İrlanda merkezli Avrupa operasyonunun bir parçasını oluşturuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.