Dolar 32,5069
Euro 34,9330
Altın 2.437,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 19°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 17°C
Paz 17°C
Pts 17°C

Ankara’nın Başkent Oluşu

18 Ekim 2014 09:33

Erdoğan Erkaymaz

“ Ben Türk’üm imkansızı imkan haline getiren kudretini bütün dünyaya göstermek için Ankara’yı istedim. Bir gün gelecek tarlalar yeşil ağaçların çevirdiği villalar arasından uzanan yeşil sahalar, Asfaltlar ve binalarla bezenecek. Hem bunu hepimiz göreceğiz. Yakında olacak..” Mustafa Kemal Atatürk Ankara’yı başkent yapışını yukarıdaki cümlelerle ifade etmiştir. 

 

 13 Ekim 1923’te İsmet İnönü ve dört arkadaşı TBMM’sine yasa önerisi verecek. Ankara’nın başkent olmasını istediler. Yasa oylanıp kabul edilerek Ankara Türkiye devletinin başkenti olmuştur. Bu kanun maddesine ulaşılıncaya kadar geride dev bir milli mücadele bırakmıştır. Güçlü bir Kuvay-ı  Milliye ruhu üzerinde, yoktan var edilen modern bir başkent yükselecektir.

 

Ankara’nın başkent oluşunu bazı devletler (İngiltere-Fransa) Ankara’ya gitmeyiz gidersek büyükelçilik düzeyinde temsil edilemeyiz. Söyleminde bulunmuşlardır. Afganistan, Sovyetler birliği ve Polonya sorun çıkartmayan ülkelerin başında olmuştur. Ankara hükümetinin kararlı duruşu sonrası tüm ülkeler gelmiştir. Mustafa Kemal Paşa arkadaşı Ali Fuat Paşa ile milli mücadelenin merkezi Ankara konusunda konuşmuş, bu konuyu “Milli Sır” olarak gizlemiştir.

 Sivas kongresinde açıklanmıştır. 27 Aralık 1919’dan sonra meydana gelen gelişmeler, Ankara’nın milli mücadelenin merkezi seçilmesinin isabeti ortaya koymuştur. Ankara bir hareketin bedenin büyük bir sembolüdür.

 

27 Aralık 1919+’da temsil heyetinin Ankara’ya gelmesi TBMM’nin burada açılması ‘TC’nin’ Türk Ulusal Kurtuluş Savaşının yönetildiği yönetim merkezi olması bu ülke atalarımızın kanı canı pahasına kurulmuş ve yönetim merkezi bu nedenle Ankara olmuştur. Yeni Türk devletinin Osmanlı Devletinden ayrı bir devlet olduğunu göstermek için İstanbul değil Ankara seçilmiştir.

 

Siyasal ve ekonomik kararlar atık Ankara’dan alınıyordur. Kültürel durumunu da taşımak gerekliydi. O dönemde ülkenin bütün eğitim ve kültür kurumları İstanbul’da idi. (üniversite, tiyatro, konservatuar, Sanat ve gösterileri) başkent bunda da başarı oldu. Ankara bir kültür başkenti olmuştur. Kültür kurumları ve kültürel yapı Cumhuriyetimizin yüz akı olmuştur.,

 

Ankara deyince aklımıza devlet gelmektedir. Ordu bürokrasi gelir. Devlete bürokratik örgütlenme vardır. Tüm kamu kurumlarının merkezi başkenttedir. Avrupa Birliği sürecindeki uyum paketi ile küresel süreçteki paketlerle Amerika’nın büyük orta doğu projesiyle Ankara’nın etkisini kaybetme tartışma noktasına getirilmeye çalışılmaktadır. Ana yasamızın ilgili maddeye göre ‘TC’nin Başkenti Ankara’dır’ Bu madde değiştirilemez maddelerdendir.

 

Yüce kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk geleceği tehlikeleri nasıl görmüş dikkatlerinize sunuyorum.

Ankara’nın tarihinde öne çıkması Ankara’nın bir dünya başkenti haine gelmesi yine küçük bir kasabadan çıkarak yeni bir devletin çağdaş cumhuriyetimizin başkent olmadı Atatürk ve arkadaşlarının kararlı duruşlarının eserleridir. Ankara yalnız bir il bir başkent değil. Aynı zamanda cumhuriyetimizin sembolüdür.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.