Dolar 32,3868
Euro 35,0513
Altın 2.325,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 16°C

1922'de ki Sinop'tan Haberler

1922'ye uzanıyoruz ve Sinop'ta o günlerde görev yapan gazeteciler hangi eksiklikleri gündeme taşımışlar inceliyoruz…

1922'de ki Sinop'tan Haberler
Aslan Özdemir
1 Şubat 2013 16:44

Eskiden hayır sahiplerinin ve Belediyenin gayretiyle vücuda getirilmiş olan kasabamızın kabristan duvarları bu günlerde birçok yerinden yıkılmış durumdadır.

Hayrettin Kaya

Kabristanlar mukaddes yerlerdir. Kabristana hürmet eden, kabristanı temiz tutan bir millet büyük bir medeniyet eseri göstermiş olur.

Halbuki maalesef bir iki şahsın inekleri otlayacak diye ecdat ve evlatlarımızın kabirleri hayvan ayakları altında bırakılıyor.

İnekçilerde insaf ve kabirlere saygı kalmamış. Bari Belediyemizin olsun bu ineklerin kabristanda otlamalarına mani olmasını çok temenni ederiz.

Mezarlıklar

Geçen hafta kabristanların hayvan merası olduğundan bahsederek muhterem Belediye Başkanımızın dikkatini çekmiştik. Bu konudan bahsetmemiz ters tesir mi yaptı ne oldu. O günden beri sığırlardan başka bütün kasaplık hayvanatın da otlak yeri oldu. Şimdi kabristanlar sürü sürü koyunların ayakları altında çiğneniyor. Artık buna karşı diyecek bir söz bulamıyoruz. İslam kabirlerine karşı bu kadar hissizlik, hürmetsizlik hiçbir yerde görülmüş değildir.

Belediyemiz bakmıyor, Hükümetimizin olsun bu işe mani olmasını çok temenni ederiz.

Tersane Bahçesi

Evvelki sayılarımızda pek büyük gayretler ve masraflarla meydana getirilen Tersane Bahçesi’ni harap olduğu masrafların da heba olmakta bulunduğunu yazmıştık. Bahçenin, bilhassa bugünlerde büsbütün hayvanlarla dolu olduğu görülüyor. Çok yazık. Büyük zahmet ve emeklerle dikilen çiçekler, fidanlar her gün inekler tarafından harap ediliyor. Buraya bir bekçi tayin etmek sorunun çözülmesi için yeterli olurdu. Memleketimizin medenileşmesine doğru atılan her adım böyle heba olacaksa; memleketimizin ilerlemesini beklemeyelim vesselam.

Sinop’ta Belediye Var mı?

Kasabanın genel durumunu şöyle bir göz gezdirilirse bu şehirde belde işleri ile meşgul bir kurum olmadığı hissi uyanıyor ve bana kimse Sinop’ta Belediye var mı diye sorsa tereddüt etmeden bir daire varsa da içinde kimse oturmaz derim.

Evet, bir daire vardır, fakat bakanı yoktur. Bu şehirde belde işleri ile ilgili meşgul bir kurum mevcut değildir. Mevcut olsaydı pek güzel ve şirin olan kasabamızın içi bir çöp arabasından daha pis, geceleri sokaklar karanlık, yüzlerce liralar harcanarak meydana getirilen bahçe (Tersane Bahçesi) hayvan merası olmaz, mahalle bekçileri bulunur, her köşe başı bir tuvalet yapılmaz, özetler her şey, her yer berbat ve pis olmaz.

Ne için bir Belediye Dairesi Başkanı ve heyeti var? Şehir işleri oluruna gidebiliyorsa neden birçok zahmetler ve masraflarla seçimler yapılıyor ve birkaç tane de memur besleniyor? En birinci belde işi bile yapılmayacak ise halkın kabahati nedir de Belediye Vergisi namıyla bir para alınıyor?

Mademki ekmekçiler ölçüye göre ekmek pişiriyorlar, Belediyenin varlığının amacı nedir? Yalnız ekmeklere fiyat belirlemek ise biz çoktan vazgeçtik. Çünkü ekmekçi bize yine istediği fiyatla yediriyor.

Zaruri ihtiyaçların alım ve satım fiyatları incelenerek halkı vurgunculardan (karaborsacılardan) korumak gibi basit bir vazife yapılmazsa Belediye teşkilatından beklenen işler nerede kalır.

Binaenaleyh zemin ve zaman düşünülecek olursa artık Belediyenin kendini göstermek zamanı gelmiş ve hatta geçmiştir. Halkın da Belediyeden azıcık olsun faaliyet ve icraat beklemekte yerden göğe kadar hakkı vardır. Şayet Belediye, tembelliğinde devamlı ısrar edecekse daireyi boşaltıp kapısı kapatılsın ve üzerine de bir Hüvelbaki yazılsın. Zaten şu haliyle bundan farklı da değil.

Bu şehir halkı çaresizdir. İş, gelir yok, herkes fakirlik ve çaresizlik içindedir. Hiç olmazsa Belediye faaliyet ve icraatıyla bu fakir halka ihtiyaçlarını kolay karşılayabilme olanağını sağlasın, vurgunculardan kurtulsun; yiyeceği gıdanın, oturacağı yerin, geçeceği yolun temiz olmasına dolayısıyla sıhhatine yardım etsin.

Her tarafı denizle çevrili olan bu kasaba kadar kolay temizlenecek ve temizliği devam ettirilecek diğer bir kasaba daha yoktur. Bu iş için bilhassa mevcut mahpuslardan ucuz ücretle amele çalıştırılabilir.

Mutasarrıf Beyefendi’ye rica ve istirham ederiz. Belediye heyeti biraz ikaz edilsin Dinlemezlerse icabına bakılıversin.

Kaynak:

Ahmet Ramiz Bey’in yazısıyla ilgili Sinop Gazetesi’nin Yorumu; Ahmet Ramiz Bey’in sözleri çok doğrudur. Belediyemizin Başkanlığında şahsen pek muhterem bir zat bulunmasına rağmen kasabamızın ihtiyacını karşılayacak çalışmalar yapılmadığını itiraf etmek gerekir.

Bu konuda gazetemiz ile de bir iki meseleden bahsetmiş ve ikazlarda bulunmuştuk. Bu ikazlarımızı Liva Makamı gerektiği şekilde dikkate aldığı gibi Dahiliye Vekaleti’nin (İçişleri Bakanlığı’nın)bile dikkatini çekti ve her iki makam da defalarca şiddetli emirler verdi. Fakat dinleyen olmadı.

Binaenaleyh bir iki güne kadar yeni seçim başlıyor. Halkımız bu hususu iyice düşünerek Belediye işleri meydana gelir. Aksi halde yine eski tas, eski hamam olur.

Kaynak: Arkeolog Ercan Kanbur’un ‘Sinop’tan Haberler’ isimli kitabından alıntılanmıştır. 
Derleyen; Ayşe Sevim

Kaynak : vitrinhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.