Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C
Çar 18°C

111 yıldır yanan ampulün sırrı ne?

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde Livermore kasabasında bir itfaiyeye kurulan ampul tamı tamına 110 yıldır yanıyor.

111 yıldır yanan ampulün sırrı ne?
12 Temmuz 2013 14:03

1901 yılında bir işadamı tarafından itfaiyeye bağışlanan ampül bu dönemden beri birkaç küçük istisna dışında yanmaya devam ediyor.

Kasabanın elektrikten sorumlu yetkilisi Lynn Owens ampulün bu kadar uzun zamandır yanmasının bilim adamlarını şaşırttığını belirtiyor. 4 watt'lık ampulün nasıl bunu başardığı halen merak konusu. Ancak ampulü tasarlayan kişi Edison'un rakibi Adolphe Chailet. Chailet Edison'dan daha iyi ampul yapma iddiasına giren kişi.

Chailet'in bu rekabetle bu kadar uzun ömürlü ampul tasarladığı tahmin ediliyor.Livermore kasabasına binlerce turist gelmesini de sağlayan ampul 110. 'doğum gününü' de kutlarken Guiness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.