Dolar 32,3398
Euro 35,1213
Altın 2.234,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 11°C
Az Bulutlu
Sinop
11°C
Az Bulutlu
Çar 9°C
Per 11°C
Cum 10°C
Cts 12°C

10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ

10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ
Hayrettin Kaya
6 Aralık 2022 17:24

Tüm dünya milletlerinin ortak değeri olan ve tüm insanlığı kapsayan, modern insan hakları anlayışının temellerini oluşturan, temel hak ve özgürlükler bakımından en geçerli referans belge niteliğindeki “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi”, 10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiştir. Bu tarih sonrasında insan hakları bilincinin tüm dünyada gelişmesi amacıyla her yıl “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır.

Aslan Özdemir

Tarihimiz boyunca her şart dâhilinde temel insani ve ahlaki değerlere azami önem veren Devletimiz, tüm insanların dil, din, ırk, cinsiyet ve yaş gibi farklılıklarıyla doğuştan ve eşit bir şekilde sahip oldukları hak ve özgürlükleri teminat altına alan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne ilk imza atan devletlerden biri olmuştur.

İnsanlar farklı ırklardan ve kültürlerden gelebilir, farklı değerlere sahip olabilirler. Bütün farklılıklara rağmen, insanlığın ortak paydası, bireylerin doğuştan sahip oldukları temel hak ve özgürlükleridir. Bu, onurlu bir yaşamın gereği ve en temel şartıdır. Bu kapsamda, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturunu ilke edinen Devletimiz; Çağdaş medeniyetler seviyesinin de üstüne çıkma amacı doğrultusunda demokrasimizin daha ileri standartlara kavuşması ve Ülkemizde yaşayan tüm vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerden eşit şekilde yararlanması için önemli reformları uygulamaya koymaya azim ve kararlılıkla devam etmektedir.

Tüm insanların doğuştan eşit olduğu ilkesi doğrultusunda adaleti, insan sevgisini, hoşgörüyü ve merhameti merkeze alan bir anlayışla temel değerler konusunda farkındalık kazandırmayı amaçlayan bu gün, insan olarak bizlere mesuliyetlerimizi bir kez daha hatırlatıyor.

İnsana “insan” gözüyle bakmanın, ırkçılığa, ayrımcılığa topyekûn “hayır” diyebilmenin ne kadar önemli olduğunun idrakiyle, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü en içten dileklerimizle kutluyor; İnsan haklarının ihlal edilmediği, insan hakları konusunda toplum bilincinin arttığı, barış, sevgi ve kardeşliğin hüküm sürdüğü bir dünya temenni ediyoruz.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.