Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C
Çar 18°C

YEREL GAZETELERİ BİTİREBİLİR!

YEREL GAZETELERİ BİTİREBİLİR!
17 Temmuz 2020 16:50

CHP Sinop milletvekili Barış Karadeniz, tüm Türkiye’de uygulamaya geçilen BİK  temsilciliklerinin her ilde açılmasının yerel basına büyük darbe vuracağını söyledi. Karadeniz, yerel basının ilan payı yükseltilmeden bununla ilgili düzenlemeler yapılamadan yapılacak uygulamanın yerel  basında büyük maddi kayıplara yol açacağın ı belirterek; “ Basının zaman zaman ulusal basına da yansıyan yerel basının sorunları gün geçtikçe artmakta, Basın İlan Kurumunun aldığı karar ile de tüm illerde açılması planlanan temsilcilik ve şubeler yerel gazetelere yeni sorumluluklar yüklerken maddi kayıpları da arttıracaktır. 1 Ağustos tarihinden itibaren Basın ilan Kurumu aldığı karar ile şubesi bulunmayan yerlerde temsilcilikler açarak tüm il ve ilçelerdeki gazeteleri şubelere bağlama kararı almıştır. Kurtuluş mücadelesinde ve 15 Temmuz’da ki hain darbe girişiminde milletimizin ve devletimizin yanında yer alan Anadolu basınını bitirecek olan bu uygulamadan bir an önce vaz geçilmesi gerekmektedir. Basın ilan Kurumunun aldığı yüzde 15’lik pay görünüşte küçük gibi görünmesine karşılık gazetelere yeni bir ortaktır. İlan sayısı, reklam payı her geçen gün düşerken, doğrudan temin ve pazarlık usulüyle alımların ihalesiz bir şekilde yapılması  zaten yerel gazeteleri büyük sıkıntıya sokmaktadır. Buna bağlı olarak Valiliklere bağlı olan gazetelerin Basın İlan Kurumu’na bağlanacak olması bu gazetelerin bitirilişi demektir. Basın ilan Kurumunun büyük şehirlerde ve ilan geliri yüksek olan yerlerde zaten şubesi bulunmaktadır. Son olarak Kastamonu gibi bir ilde şubesini kapatmak zorunda kalan Basın ilan Kurumunun, küçük illerde şubeleşme çalışmalarını anlayamıyoruz. Yani bu uygulamayla zaten zor durumda olan yerel basın üzerinden birilerine iş ve gelir kapısı mı oluşturmak istenmektedir?” dedi.

%15’E ORTAK OLMAK MARİFET DEĞİL!

Karadeniz; “Milletin sesi olan basını kontrol etmek, susturmak, ilan gelirinde azalmalara yol açacak uygulamalara gidiliyorsa bu Anadolu basınını ilçelerde milletin sesi olan basını tamamen sustururken sorumluluğu olmayan yayın organlarını arttırabilir. Gazeteleri zor durumda bırakacak bu uygulamayla Anadolu’da, ilimizde, ilçemizde demokrasimize katkı sunan gazetelerin kapanmasını istemiyorsak, bu uygulamanın durdurularak Basın ilan Kurumunun şubesi olan illerde görevini sürdürmesini, küçük illerde yayın yapan yerel gazetelere yeni bir yük yüklememesini bekliyoruz. Ayrıca iktidar partisinin temsilcilerine sesleniyorum. Doğrudan temin ve pazarlık usulünün limitlerinin düşürülmesi, kontrol altına alınması, Basın ilan Kurumunun bu noktada da yaptırıma gitmesini, kurumların bu yola tevessül etmelerini engellemeleri gerekmektedir. Sadece gazetelerin gelirlerinin yüzde 15’ine ortak olmak marifet değildir. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; basın milletin müşterek sesidir, iktidar bu uygulamayla basını kontrol etmek isterken, basını bitirecektir” diyerek uygulamaya sert tepki gösterdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.