Dolar 32,5978
Euro 34,8331
Altın 2.497,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 21°C

Esnaf Sıkıntıda, Çare Kimde?

27 Şubat 2013 15:21

İlyas Özdemir

İlçemiz ekonomik olarak son günlerde sıkıntılı bir süreçten geçmektedir. Ticaretle uğraşan birçok kişiyle birebir sohbet ettik ve ortak kanaat ekonomik verilerin günden güne geriye gittiği vergi yükünün arttığı, kazancın azaldığı açık ve seçik ortadadır.

 

İlçemizin genel olarak ekonomik durumunu ele alırsak. Ormana dayalı bir ekonomimiz var. Başlıca gelir kaynaklarımız arasında orman köylüsünün üretim yapması ve bu üretimden yapılan tomrukların, odunların şoför esnafının ilçemize veya ilçe dışına, diğer illere nakliye yapılması yoluyla elde edilen kazançlardır. 

 

Ormanda üretim yapan köylü vatandaş yaklaşık bir ay veya iki ay ilçemizde esnaflık yapan kişilerden veresiye olarak market, akaryakıt ve buna benzer temel ihtiyaçlarını orman işletmesinden para alınca ödeme yaparız diyerek temin etmektedirler.    . 

 

Son zamanlarda ayancık orman işletme müdürlüğü vatandaşın istihkakını ödeyememektedir. Vatandaş bu konu da zor durumda kaldığını gördüğümde konuyu Başbakanlığa yazılı olarak bildirdim. Yaklaşık iki hafta önce Kastamonu Bölge müdürlüğünden konuyla ilgili görüşme yapmak için işletme müdürlüğüne davet ettiler.

 

Kendilerine neden istihkak ödemelerinin geciktiğini sorduğumda; kereste alan tüccarın kerestenin bedelini ayancık orman işletme müdürlüğüne değil de tüccar nereli ise o bölgenin  işletmesine ödemeyi yaptıkları söz konusu olduğunu bildirdiler. 

 

Bu konuyla ilgili alternatif olarak teknoloji ilerledi  mail-order “kredi kartı” sistemi kurularak kereste alan tüccar dan  parayı  bu şekilde tahsil edilebileceğini belirttim ve  görüş olarak genel müdürlüğüne bildirmelerini istedim.

 

Ayancık işletme müdürlüğü olarak üretim kapasitemizin çevre işletmelere göre fazla olduğu bilinmektedir. Kastamonu bölge müdürlüğü istihkak dağıtımı yaparken işletme müdürlüklerinin üretim kapasitelerini dikkate alarak mı yapmaktadır? İşletme müdürlükleri arasında yapılan dağılımlarda hakkaniyet gözetiliyor mu? Bunlarında genel müdürlük tarafından araştırılıp bilgi verilmesini istedim. 

 

İlçemiz orman işçiliğinden ve nakliyatından gelecek paralarla ayakta durmaya çalışan küçük ölçekli bir ilçedir. İşletme müdürlüğünün konuyu ele alıp gerekli çalışmaları ve yazışmaları yaparak konuya ivedi çözüm getirmesi gerekmektedir. Vatandaş parasını alamadığı gibi borcunu da ödeyemez duruma gelmiştir. Geciken borçlarına fark ödemek zorunda kalmaktadırlar.

 

Sıkıntılı, yorgun ve soluk yüzlü insanların bir arada olduğu bir ilçe olmamamız dileğiyle. Şoför esnafımıza ve Ayancıklı hemşerilerimize sevgi ve saygılarımı sunarım…

 

İLYAS ÖZDEMİR

AYANCIK ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ESNAF ODASI BAŞKANI

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.