Dolar 32,3190
Euro 35,1206
Altın 2.301,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Ayancık Halkının İsyanı

23 Aralık 2012 14:42

Ahmet Can Akyol

Yaklaşık 2 hafta önce ilkokul öğrencileri yanıma gelip, öğretmenlerinin verdiği proje görevi için benden yardım istediler.

Hayrettin Kaya

 

Öğrenciler 3 ayrı grubu ayrılmış, her gruba farklı konularda görev verilmişti. Ve öğrenciler bu konular hakkında gazete çıkartacaklardı. Ben kendilerine bu konuda yardım edip, gazetelerini hazırladım.

 

Hazırladığım bu gazetelerden içerik olarak en çok dikkatimi çeken "Ayancık Halkının Şikayetleri" başlıklı proje olmuştu. Yaklaşık 80 Ayancık esnafını ziyaret ederek onların sorunlarını dinleyen öğrenciler, bu sorunları haberleştirmişler.

 

İşte gerçekle bağlantısı bulunan 'Ayancık halkının isyanları'ndan bazıları:

 

HES Çevreye Zarar Veriyor

HES (Hidroelektrik Santrali) Ayancık halkını rahatsız ediyor. "Güzel ormanımızı ne hale çevirdiler. Santral çalışmaları yüzünden ilçemizdeki yollar kapatıldı" diyerek isyan eden Ayancık halkı, HES çalışmasına biran önce son verilmesini istiyor.

 

Yollar Köstebek Yuvası Gibi

Sürücüler yolların köstebek yuvası gibi olmasından hiç hoşnut değil. "Yoldaki bu çukurlar yüzünden araçlarımızın lastikleri eskiyor. Ayrıca yollardaki bu çukurlar yüzünden yayalarla tartışıyoruz" diyen Ayancık halkı, belediyenin bu soruna çözüm getirmesini istiyor.

 

Trafik'te Güvenliğimiz Yok

"Şehir içinde süratli araç kullanılıyor. Terminal karşısında süratli araç kullanan sürücülere çok fazla rastlıyoruz. Karşıdan karşıya geçerken korkuyoruz. Olmuş veya olacak trafik kazalarına da şaşırmayın. Ana yola aracını park edipte aracı terk edenler, birbirini sollamaya çalışanlar var" diyen Ayancık halkı trafik kontrollerinin daha sıkı olmasını istiyor.

 

Deniz Kirliliği

Ayancıklılar son zamanlarda denizlerden bir tür sıvının deniz kenarlarına geldiğini ve bu sıvının bir çeşit kimyasal atık olduğunu düşünüyor. Bazıları da kanalizasyon atıklarının denize boşaltıldığını düşünüyor. Bu deniz kirliliği nedeniyle balıkların sağlıklı olmadığını düşünüyorlar.

 

Yeterince Çöp Kovası Yok

Ayancık'ta çok az çöp kovası olduğunu açıklayan Ayancık esnafı "Bütün insanlar çöplerini bizim işyerlerimizin önüne atıyor. Hem bizim için hoş bir durum olmuyor, hemde çevre kirliliği ortaya çıkıyor. Çöp kovalarının sayısını arttırarak bu sıkıntının önüne geçilebileceğini düşünüyoruz" diyerek gerekli çalışmaların yapılmasını istedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.