Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 23°C
Yağmurlu
Sinop
23°C
Yağmurlu
Cts 29°C
Paz 30°C
Pts 28°C
Sal 26°C

ZİRAAT MÜHENDİSİ UYARDI!

Ziraat mühendisi Göksel Demirel, meyve yetiştiricilerini uyardı. Yüksel, ağaçların don tehlikesine karşı budama ve aşılama zamanının geldiğini üreticilerin bir an önce gerekli tedbirleri alması gerektiğini söyledi.

ZİRAAT MÜHENDİSİ UYARDI!
16 Şubat 2024 17:36

Sinop’ta 25 yıldır Ziraat Mühendisliği yapan Göksel Demirel, erken çiçek açan ve don tehlikesi ile karşı karşıya kalan sert çekirdekli meyve ağaçlarının budama zamanının geldiğini söyledi. Demirel, budama ile don tehlikesine karşı koruma sağlanacağına dikkat çekti.

Sert çekirdekli meyve ağaçlarının korunmasına dikkat çeken Demirel, “Mevsim itibariyle özellikle erken uyanan erik, kayısı, kiraz, şeftali gibi sert çekirdekli olan meyveler önce olmak üzere daha sonra ceviz, elma, armut ve üzüm budamaları ve aşı takvimi başlamış oldu. Budama ve aşı ihmal edilmemeli. Budama ve aşı yapıldıktan sonra özellikle bölgede yaygın olan ağaç gövdesi üzerinde oluşan yosun bakterisini yok edecek bakırlı materyaller kullanarak ilaçlama yapılmalı bu sayede ağaçlar ilkbahar geç donlarından da korunmuş olur” dedi.

Ceviz ağacının budamasının titiz bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Demirel, “Bütün bunları yaptıktan sonra yeteri miktarda gübre verilmelidir. Bu işlemleri yapma sayesinde ağaçların dal sayısı azaltılarak daha iri, kaliteli meyve oluşumu kuru ve yaşlı dalları keserek gençleştirme ve gerçekte ceviz hariç bütün bitkilerde var yılı yok yılı dediğimiz peryodizite olayının önüne de geçilmiş olur. Çokça meyve o sene ki sürgünler de meyve bağlarken cevizde meyve ikinci yıl dallarında oluşur o yüzden cevizlerinizi her yıl budama yapmayın yada derin budama olmasın” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.