Dolar 40,3735
Euro 46,9430
Altın 4.333,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 29°C
Açık
Sinop
29°C
Açık
Cum 29°C
Cts 29°C
Paz 28°C
Pts 29°C

Yağmur Duasında Toplumsal Birlik ve Bereketin Gücü

Yağmur duasında toplumun birliği ve bereketin önemi, geleneksel değerlerde ve manevi dayanışmada nasıl rol oynar? Detaylar yazımızda.

Yağmur Duasında Toplumsal Birlik ve Bereketin Gücü
18 Temmuz 2025 07:24

Sinop’un Gerze ilçesine bağlı Tatlıcak Köyü’nde, geleneksel yağmur duası etkinliği bu yıl da köy sakinlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlik, sabah erken saatlerde köy halkının ortaklaşa hazırlık yapmasıyla başladı. Keşkek kazanlarının kurulması ve odun ateşinde pişirilmesi ile hazırlanan yemekler, imece usulünün ve toplumsal dayanışmanın bir örneği olarak dikkat çekti.

Öğle saatlerinde köy camisinde öğle namazı ve ardından şükür namazı kılındı. Daha sonra imam öncülüğünde yağmur duası yapıldı. Yağmur duası sırasında katılımcılar, gelenek gereği ellerini toprağa doğru açarak kuraklığın sona ermesi, bolluk ve bereketin artması için dua etti.

Dua sonrası, cami avlusunda sabah saatlerinden itibaren hazırlanan keşkek, tüm katılımcılara ikram edildi. Köy sakinleri ile misafirler, hep birlikte aynı sofrada yemeklerini paylaşarak geleneksel dayanışmayı sürdürdü. Etkinlik, köydeki sosyal birlikteliği güçlendirdi.

Köy muhtarı ve katılımcılar, yağmur duası geleneğinin kültürel hafızanın korunması ve topluluk bilincinin canlı tutulması açısından önemine vurgu yaptı. Köydeki bu geleneksel etkinlik, Anadolu’nun birçok yerinde olduğu gibi, geçmiş ile gelecek arasında köprü olmaya devam ediyor.

YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.