Dolar 32,3379
Euro 35,1488
Altın 2.241,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 11°C
Az Bulutlu
Sinop
11°C
Az Bulutlu
Çar 9°C
Per 11°C
Cum 10°C
Cts 12°C

Türkiye-AB CONCETA Projesi Toplantısı Sinop’ta Yapıldı

Karadeniz’deki Deniz Memelilerinin Korunması İçin AB-Türkiye Sivil Toplum İşbirliğinin Güçlendirilmesi Projesi ile ilgili toplantı Sinop Vira Otel’de yapıldı.

Türkiye-AB CONCETA Projesi Toplantısı Sinop’ta Yapıldı
Hayrettin Kaya
28 Temmuz 2021 10:20

Karadeniz’deki Deniz Memelilerinin Korunması İçin AB-Türkiye Sivil Toplum İşbirliğinin Güçlendirilmesi Projesi ile ilgili toplantı Sinop Vira Otel’de yapıldı.

Aslan Özdemir

Toplantıya Türkiye’den katılan Sinop Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sabri Bilgin, Almanya’dan katılan Prof. Dr. Boris Culik ve Romanya’dan katılan Proje ortağı MareNostrum (Romanya) Kurumu uzmanları sinevizyon eşliğindeki sunumlarıyla, Proje hakkında çeşitli bilgilendirmede bulundular.

Toplantıya Sinop Vali Vekili Abdullah Şahin ve Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan ile bazı kurum amirleri, S.S.Sinop Abalı Köyü Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Ömer Tuncer ve STK’lar ile balıkçılık sektöründe çalışan çok sayıda balıkçı vatandaşlar katıldılar.

Türkiye-AB CONCETA Projesi Toplantısı’nın amaç ve içeriği ile ilgili olarak, Proje Genel Koordinatörü Ümit Aydın özetle şu açıklamalarda bulundu:

“Sinop S.S. Abalı Köyü Su Ürünleri Kooperatifi insiyatifinde, Sinop Valiliği, İl Özel İdaresi, Sinop Üniversitesi, Romanya MareNostrum Derneği ve Almanya Tunien Üniversitesi uzmanları ile hazırlanan,’Karadeniz’deki Deniz Memelilerinin Korunması için AB-Türkiye Sivil Toplum İşbirliğinin Güçlendirilmesi (ConCeta) Projesi, Avrupa Birliği fonlarından desteklenmeye layık bulunmuş ve 01.04.2021 tarihinde çalışmalara başlanmıştır.

ConCeta Projesiyle; Karadeniz, Baltık Denizi ve Kuzey Denizi’nde yaşayan deniz memelileri türlerinin yönetimi için sivil toplum kuruluşları (STK’lar) arasında Türkiye, Romanya, Almanya ve Danimarka’daki AB politikaları ve mevzuatı uyarınca güçlü, derin ve sürdürülebilir bir sivil toplum diyaloğu geliştirilmesine yönelik, bilgi, deneyim ve en iyi uygulamaların transferi ile güçlü, derin ve ikili alışverişler ile sürdürülebilir işbirliği geliştirmek ve artırmak için Karadeniz’de yaşayan deniz memelilerinin korunması ve balıkçılık üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için çalışmalar yapılacaktır.

Projeyle, kıyı balıkçılarının avlanmak için denize attıkları ağlara takılarak hem kendi canlarını kaybeden yunusları kurtarmak, hem de zaten zor şartlar altında geçinen balıkçıların ağlarının parçalanması suretiyle uğradıkları ekonomik kayıpların ortadan kaldırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla Romanya, Almanya ve Türkiye’den uzmanlardan oluşan bir ekiple, sürdürülebilir balıkçılık yöntemleri, araştırmalar, uygulamalar ve deneysel çalışmalar yapılarak geliştirilmeye çalışılacaktır. Bu çalışmalarda akustik caydırıcı diye tabir edilen ses sistemleri balıkçı ağlarına takılarak yunusların ağlara yaklaşmalarına engel olabilecek teknolojik cihazlar Karadeniz’deki deniz memelilerinin davranış biçimlerine uygun hale getirilmeye çalışılacaktır. Bu yöntem halen Dünya genelinde geliştirilmekte olduğundan, biz de Dünya ile eş zamanlı olarak Karadeniz’de yaşayan ve besin zincirinin önemli bir halkası olan deniz memelilerinin eko sistem içerisindeki yerlerinin korunmasına ve geleneksel yöntemlerle balıkçılık yapan dar gelirli kıyı balıkçılarının uğradıkları ekonomik zararı en aza indirerek sürdürülebilir eko sistem için bu olumsuz döngünün kırılması çalışmalarını, Sinop İli’nde başlatmış bulunmaktayız” dedi.

Haber: Hikmet Kurada – Sinop

Türkiye-AB CONCETA Projesi Toplantısı Sinop’ta Yapıldı

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.