Dolar 32,5998
Euro 34,8142
Altın 2.493,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 16°C
Sal 21°C

Turizmde Çalışanlara Fazla Mesai Verilebilecek!

Turizm adı altında açıklanmakta olan teşvik paketinden sonra, sektör çalışan personeline fazla mesai uygulaması sonunda geldi. İşveren bireyin, daha sonra izinle telafi etmesi şartı ile, çalışan bireye mesai ücreti verilmeden fazla çalışma yaptırma hakkı, turizm sektörü adı altında genişletildiği belirtiliyor. Düzenleme ise, ödünç işçilik ile alakalı olarak yasa tasarısına geçtiğimiz gece önerge ile eklendiği duyuruldu..

Turizmde Çalışanlara Fazla Mesai Verilebilecek!
25 Şubat 2016 13:00

Turizm adı altında açıklanmakta olan teşvik paketinden sonra, sektör çalışan personeline fazla mesai uygulaması sonunda geldi. İşveren bireyin, daha sonra izinle telafi etmesi şartı ile, çalışan bireye mesai ücreti verilmeden fazla çalışma yaptırma hakkı, turizm sektörü adı altında genişletildiği belirtiliyor. Düzenleme ise, ödünç işçilik ile alakalı olarak yasa tasarısına geçtiğimiz gece önerge ile eklendiği duyuruldu.

Madde, “denkleştirme” sisteminde değişiklik öngörüyor. İş Yasası’nda “denkleştirme” olarak isimlendirilen kolaylığa göre, işverenler 2 ay süreyle çalışana fazla mesai yaptırabiliyor, daha sonrasında ise bu süreleri izinle ve çalışma süreleriyle telafi edebiliyor. Bu durumda fazla mesai ücreti ödenmesi de gerekmiyor. Toplu sözleşmeyle 2 aylık süre 4 aya kadar çıkabiliyor. Kabul edilen önergeye göre ise, turizm sektöründe denkleştirmeyle fazla çalışma yapılabilecek dönem 4 aya çıkacak, bu süre toplu sözleşmeyle 6 aya kadar genişletilebilecek.

SEKTÖR İSTİYOR, PRİMLE DESTEKLEYEMEYİZ
Önergenin görüşmeleri sırasında düzenlemeyle ilgili bilgi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da, turizm sezonunun en canlı olduğu Antalya’da ortalama 6-6.5 ay çalışıldığını söyledi. Sektörün sosyal güvenlik primleriyle destek istediğini belirten Soylu “Şimdi, biz burada zorlanıyoruz. Nasıl zorlandığımızı anlatayım. Yaklaşık 200 ile 220 bin arasında bu Antalya-Muğla dediğimiz bantta bir turizm çalışanı var, ama Türkiye genelinde toplam turizm çalışanı 910 -915 bin civarında. Şimdi biz destekleyelim ama bunu nasıl ayıracağız? 900 binlik bir desteklemeyi sağlayabilme fırsatına sahip değiliz zaten, böyle bir şeyi yapamayız, bu bizim bütün sosyal güvenlik dengemizi altüst eder ki 200 binlik veya 220 binlik bir destekleme dahi bize ciddi bir yük getirir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.