Dolar 32,3375
Euro 35,1809
Altın 2.245,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 12°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
12°C
Hafif Yağmurlu
Çar 10°C
Per 11°C
Cum 10°C
Cts 11°C

Trafik kurallarına uyalım!

 Ülkemizde her yıl binlerce trafik kazası meydana gelmekte, kazalarda vatandaşlarımız hayatını kaybetmekte ve  yaralanmaktadır.

Trafik kurallarına uyalım!
Hayrettin Kaya
9 Temmuz 2018 09:50

 Ülkemizde her yıl binlerce trafik kazası meydana gelmekte, kazalarda vatandaşlarımız hayatını kaybetmekte ve  yaralanmaktadır.

Aslan Özdemir

Sinop il emniyet müdürlüğünden trafik kazaları ile ilgili açıklama yapıldı.  İl Emniyet Müdürlüğü ‘KAZA OLMADAN TEDBİR ALALIM, KURALLARA UYALIM! ‘ uyarısında bulundu.

İşte Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı açıklama; Dünyada ve ülkemizde trafik kazalarının önemli bir kısmına da motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisiklet  kazaları oluşturmaktadır. Dünya sağlık Örgütünün 2015 yılı Yol Güvenliği raporunda dünyada ölümlü trafik kazalarının %49’unu yayalar ile bisiklet ve motosiklet sürücülerinin karıştığı kazaların oluşturduğu, motosiklet kazalarında ölümlerin büyük bir bölümünün kafaya alınan darbeler sonucunda gerçekleştiği belirtilmektedir.

Nitekim ilimizde 2017 yılında ve 2018 yılı içerisinde meydana gelen 164 kazanın 68’ini motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisiklet  kazaları oluşturmaktadır. Sürücü  veya  beraberinde seyahat ettiği kişi dış etkenlerle birebir karşı karşıya kalma durumundadır. Bu durumda da en küçük bir hata yada dikkatsizlik çok kötü sonuçları da beraberinde getirebilmektedir. Vatandaşlarımızın motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisiklet  kullanımında güvenlik kurallarına riayet etmeleri kazalarda yaralanma riskinin en asgari seviyeye indirilmesi açısında hayati öneme sahiptir.

Sürücülerimizin, beraberinde seyahat ettiği kişinin başta kask olmak üzere gerekli ekipmanla trafiğe çıkmaları gerekir. Kask kullanımı muhtemel bir küçük kazada bile büyük yaralanmaların önünü geçer. Ölüm  ve ciddi yaralanmaların en önemli nedenlerinden biri kafa yaralanmalarıdır. Çünkü kask kullanılmaması durumunda kafatasının kırılması, yüz veya çene yaralanmaları kazalarda  olması muhtemel durumlardandır.

Koruyucu başlıklar sert dış yapılarıyla darbeleri emer ve dağıtır, ciddi kafa yaralanmalarını önler, nesnelerin doğrudan kafayla temasını engeller ve yaralanma riskinin de en aza indirilmesinde etkili olur.

Bununla birlikte  koruma başlıklarının etkili olması için belirli standartlara göre üretilmiş olması gereklidir. Trafikte sürücünün güvenliğini sağlayan ve ölüm riskini en az indiren koruma başlığı, gözlük gibi  koruyucu ekipmanlar mutlaka kullanılmalıdır.

Vatandaşlarımızın sadece cezai müeyyideden kurtulmak için belirli standartlara göre üretilmemiş ekipmanları kullanması olası kazalarda can güvenliğinin sağlanmasına hiçbir katkısı olmayacaktır.

Aynı zamanda havaların sıcak olmasını ya da trafikte kısa süreli işi olduğu gibi nedenler bahane edilerek kask kullanılmaması kabul edilebilir sebepler değildir. Çünkü kazanın her an olması muhtemeldir. Bu yüzden mutlaka kask ve benzeri güvenlik  ekipmanları kullanılmalıdır.

İlimizde de trafik kazalarının en aza indirilmesi için Sinop Emniyet Müdürlüğü olarak, denetim ve kontrollerimiz aralıksız olarak sürdürülmekte, trafik güvenliğinin sağlanması için gerekli bilgilendirmeler ve ikazlar yapılmaktadır.

Karayolları Taşıma Kanununun ilgili maddesine göre, koruma başlığı bulundurulması ve kullanılması zorunludur. Yapılan denetim ve kontrollerde koruma başlığı bulundurmayan ya da kullanmayan, kendi güvenliği ve trafik güvenliğini tehlikeye düşüren, kural ihlali yapan, alkollü olarak trafiğe çıkan, eksik donanım ya da bozuk donanımla seyahat edenler hakkında yasal işlem tatbik edilmektedir.

Unutmayalım ki alacağımız tedbirler ve kurallara riayet etmemiz kazaların en aza indirilmesine katkı sağlayacağı gibi  meydana gelebilecek kazalarda  ölüm ve yaralanma olaylarının büyük ölçüde önüne geçecektir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.