Dolar 32,3690
Euro 34,9519
Altın 2.325,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C
Sal 16°C

Siyasi ayak,dış destek ve yaşamsal uyarı siyaset atağı

Siyasi ayak,dış destek ve yaşamsal uyarı siyaset atağı
Aslan Özdemir
2 Ağustos 2016 11:00

SİYASET AYAĞI

Hayrettin Kaya

Cuntacı kalkışmanın eksik ayakları var, birincisi siyaset.Siyaset kurumunda herhangi bir operasyon olmadı.

Ciddi özeleştiriler var tabi. Başta Adalet Bakanı’nın ‘17-25 Aralık öncesinde muhalefetin cemaate  ilişkin uyarılarını dinlemedikleri’yolundaki sözlerinden sonra Meclis eski Başkanı Cemil Çiçek’in “Türkiye’de urlu yapılar oluştu.Kayıt dışı dinin en büyük örneği bunlardır.Tüm virüsler temizlensin” özeleştirisi ve çağrısı yeterli mi?

Son aşamada iktidar partisi grubu, belediyeler ve örgütler üzerinde büyük bir siyasi operasyonun yapılacağı öne sürülüyor.Elbette muhalefet içinde  de benzeri yapılanmalar olabilir.

Partilerin içinde ya da dışında,siyaset ayağı ortaya çıkarılmadan,bu darbe girişimi savuşturulmuş sayılamaz.

DIŞ DESTEK VE ABD

Darbe girişiminin dış desteği sorulunca, gözler hemen ABD’ye dönüyor. Neden acaba? Nedeni çok açık. Fethullah Gülen uzun yıllardır ABD’de yaşıyor.

Gülen cemaatinin ABD’deki derin yapılarla ilişkisi, CIA bağlantıları,Türkiye’nin ve İslam dünyasının ABD istemlerine göre dönüştürülmesindeki rolü, uzun zamandır konuşuluyor.

Darbeye karşı ABD’nin ‘pasif’ duruşu çok dikkat çekici.Türkiye, yaklaşık 60 yıldır ABD ve NATO çıkarları için kullanılıyor.Bu, son 15 yıl için de böyle. Buna karşın, neden ABD yönetimi darbe girişimine karşı güçlü ve kararlı bir destek vermedi?Darbe girişimi gecesi Genelkurmay Başkanı Akar’ı rehin alanların, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’u aradığı ortaya çıktı. Bunu aktaran ABD’li kaynak, görüşemediklerini söylüyor ama gerçek böyle mi acaba?

Öte yandan ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel, darbeci generallerin,‘ABD ordusunun yakın müttefikleri’ olduğunu söylediği medyada yer aldı.Yani 12 Eylül’de ‘Bizim çocuklar’ın yeni bir versiyonu.Türkiye’nin tepkisi üzerine bu açıklama yalanlandı.İnanalım mı?

Dunford önceki gün Türkiye’ye geldi. Bu yazı kaleme alınırken, Türk makamlarla görüşüyordu.Büyük olasılıkla, ‘darbe girişimiyle ilişkileri olmadığını’ söyledi Başbakan’a.

Peki neden bir asker gelip de Başbakan’la görüşüyor da,hadi Başkan Obama olmasın,Başkan Yardımcısı Baden veya Dışişleri Bakanı Kerry gelmiyor? ABD darbeyi destekledi mi? Bunu resmen  bilemeyebiliriz.Ama, dünyanın birçok yerindeki ve ülkemizdeki kanlı ve karanlık darbelere bakmak gerek.

AMAN BU HATAYA DÜŞÜLMESİN!

Hükümet, yasa gücünde kararnamelere imza atıyor.Bunlardan biri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeniden yapılanması.

Ana muhalefet lideri, ‘’3-4 kişi oturup devleti yeniden yapılandıramaz”dedi ve meclisin dışlanmasının büyük sorunlara yol açacağı uyarısında bulundu.

Siyasetin darbe karşısında gösterdiği ortak tutum, bundan sonra devletin yapılandırılmasında iktidar ve muhalefetin işbirliğini gerektiriyor. Böylesine yaşamsal konularda ortak hareket edilmeyip, olağanüstü koşullar bazı dar siyasal hedefler için fırsat haline dönüştürülürse, Türkiye’ye yazık olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.