Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 23°C
Yağmurlu
Sinop
23°C
Yağmurlu
Cts 29°C
Paz 30°C
Pts 28°C
Sal 26°C

SİNOP’TA VERGİ HAFTASI ETKİNLİKLERİ BAŞLADI!

Sinop’ta 26 Şubat-3 Mart tarihleri arası 35. vergi Haftası kutlamaları kapsamında tören düzenlendi.

SİNOP’TA VERGİ HAFTASI ETKİNLİKLERİ BAŞLADI!
26 Şubat 2024 14:12

Sinop’ta 35. Vergi Haftası kutlamaları kapsamında Sinop Valiliği önünde tören düzenlendi. Tören açılışında Atatürk Anıtı’na defterdarlık çelengi sunulmasının ardından saygı duruşunda ve İstiklal Marşı okundu. 

Daha sonra günün anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Sinop Defterdarı Mustafa Karadeniz; “ Her Yıl Şubat Ayının son haftası vergi haftası olarak kutlanmaktadır. Birincisini 1990 yılında kutladığımız ve bu yılda 35 incisi düzenlenen geleneksel “Vergi Haftası 26 Şubat-3 Mart 2024 tarihleri arasında toplumumuzun her kesimine hitap edecek şekilde, çeşitli etkinliklerle kutlanacaktır. Amacımız hafta süresince Kamuoyunda farkındalık yaratmak suretiyle verginin önemi ve kalkınmaya olan etkilerinin anlatılması,  Gönüllü Vergi Uyumunun sağlanması ve aynı zamanda, Toplumda Vergi Bilincinin oluşturulmasıdır. Bu doğrultuda, Vergi Haftasında bir taraftan geleceğimizin vergi konusunda bilinçli ve kararlı mükellefleri olacak çocuklarımıza ve gençlerimize Vergi Bilinci aşılanırken, diğer taraftan mükelleflerimiz ve vatandaşlarımızla çeşitli platformlarda bir araya gelerek etkili bir iletişim ortamının sağlanmasına çalışılacaktır. Vatandaşlarımıza vergi vermenin bir ödev, bir zorunluluk ama bunların hepsinin ötesinde bir vatandaşlık görevi olduğu hatırlatılacaktır. Vergi Ödevi,  bilindiği üzere kaynağını Anayasanın 73 üncü maddesinden almaktadır. Maddede; Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır.  Hükmü yer almaktadır. Bilindiği gibi, vatandaşlarımıza verilecek olan tüm kamu hizmetlerinin, en hızlı, en etkin ve en verimli şekilde yürütülebilmesi için, gerekli olan finansman kaynağının sağlanmasında vergi gelirleri büyük önem taşımaktadır. “Vergi” yalnızca kamu giderlerini finanse eden bir kaynak değil, aynı zamanda ekonomik büyümeyi teşvik eden, istihdamı, sanayileşmeyi özendiren, haksız rekabeti önleyen, sosyal adaleti düzenleyen, tasarrufları ve sermaye birikimini sağlayan en önemli araçlardan biridir. Bakanlığımız Gelir İdaresi Başkanlığınca etkin ve sürdürülebilir bir vergi politikası oluşturulabilmesi amacıyla kamu kaynaklarının verimli kullanımı, hesap verilebilirlik ve mali saydamlık amaçlarına uygun olarak 2024-2028 dönemi stratejik plan hazırlanmıştır. Bu plan ile tahsilatta etkinliği arttıracak, vergi kayıp ve kaçağı ile etkin mücadele edecek, kayıtlı ekonomiyi teşvik edecek, vergi tabanını genişletecek ve kaliteli hizmet sunarak mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu arttıracak amaç, hedef ve stratejiler belirlenmiştir. Unutulmamalıdır ki, hedefler geleceği belirlemez, hedefler ancak geleceği oluşturmak için kuruluşun kaynaklarını ve enerjisini yönlendirmenin araçlarıdır.” Dedi.

Açıklamalarına şu şekilde devam eden Karadeniz; “Önümüzdeki dönemde söz konusu amaçlara ulaşabilmek adına vergi sistemimize daha basit, sade ve öngörülebilirliği merkeze alan bir yapı hedeflenmektedir. Ayrıca teknolojik gelişmelerden azami ölçüde faydalanarak mükelleflere sunulan hizmet ve uygulamaların etkinliğini arttıracak , yeni hizmet seçenekleri geliştirerek vergiye uyum maliyetlerini azaltmaya devam etmekte planın diğer amaçları arasında yer almaktadır. Kamuda dijital dönüşümün öncü kurumlarından biri olan  Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan dijital hizmetlerin çeşitliliği her geçen yıl artmakta olup, bilgisayar ve mobil cihazlar ile 200’ü aşkın farklı işlemin elektronik ortamda 7/24 yapılabilmesine imkân veren GİB Mobil uygulaması, internet vergi dairesi,  interaktif vergi dairesi  ve en son tüm uygulamalara tek bir adreste erişim sağlayan dijital vergi dairesi mükelleflerimizin kullanımına sunulmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığının mükelleflerimizin kullanımına sunduğu uygulamalardan bazıları İnteraktif Vergi Danışmanı, e-fatura, e-defter, e-beyanname, hazır beyan sistemi, defter beyan, e-yoklama sistemi ve GİB Mobil uygulaması, internet vergi dairesi interaktif vergi dairesi  ve dijital vergi dairesi uygulamalarıdır. Bu uygulamalarla, mükelleflerin vergi dairelerine gitmeden işlemlerini hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilecekleri birçok hizmet kanalı oluşturulmuştur. Uygulamalarımızı tek bir adreste erişim sağlayan dijital vergi dairesi uygulaması ile   mükelleflerimizin; bildirim, beyanname, ödeme, borç bilgilendirme ve sorgulama gibi hizmetleri elektronik ortama aktararak vergisel işlemlerin en az maliyetle daha hızlı kolay ve doğru bir şekilde yerine getirilmesine imkan sağlamıştır.  Bizler, Sinop Defterdarlığı olarak, geçen yıllarda olduğu gibi diğer kurumlarımızla birlikte koordineli olarak, Kayıt dışı ekonomi ve haksız rekabet ile mücadele ve denetimlerimiz devam edecek olup, sorumluluk ve hesap verilebilirlik ilkeleri çerçevesinde vatandaş ve çözüm odaklı, şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışını, İl düzeyinde en iyi şekilde yerine getirme çabası içinde olacağız. Bu süreçte vergi ve diğer alacakların yapılandırılmasında fedakarca görev yapan  vergi dairesi müdürlüğümüz ve her kademede görev yapan Defterdarlık personelimize ve denetim ekiplerimize huzurunuzda ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu vesile ile;  Törenimize teşrif eden başta Sayın Valimiz ve davetimize icabet eden konuklarımıza , kıymetli basın mensuplarına ve Gönüllü vergi uyumu göstererek Ödedikleri vergiler ile Devletimize desteklerini esirgemeyen Sinop’umuzun güzide vatandaşlarına çok teşekkür eder, 35. Vergi Haftasının hayırlara vesile olmasını diler;   Saygılar sunarım.”  ifadelerine yer verdi.

Vergi haftası programına CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Sinop İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, Sinop Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Kalyon, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Haydar Gündoğdu katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.