Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 17°C
Çar 16°C

Sinop’ta Kışlık Konserve Hazırlığı Başladı

Sinoplu vatandaşlar, kış aylarında sofralarında kullanmak için yemeklik konserve yapımına başladı.

Sinop’ta Kışlık Konserve Hazırlığı Başladı
26 Ağustos 2023 10:45

Sinop’ta vatandaşlar, domates, biber, patlıcan, taze fasulye gibi sebzelerin toplanmasının ardından kış aylarında kullanmak üzere konserve üretimine başladı.

Kendi bahçesi olmayan vatandaşlar da pazarlardan ve manavlardan kilolarca sebze alarak kışlık hazırlıklarını sürdürdü.

Mevsimi uygun olan domateslerin yanı sıra, kadınlar kırmızı biber, fasulye ve domateslerle turşu yapımına da yönelmeye başladı.

Kışın tüketmek üzere konserve, turşu ve diğer kışlık yiyecekleri hazırlamak isteyenler, sebze ve meyve pazarlarını sıklıkla ziyaret ediyor. Yaz aylarının sonuna yaklaşırken, vatandaşlar kışlık yiyeceklerini hazırlamak için harekete geçti.

Yaz aylarında tattıkları meyve ve sebzelerin lezzetini kışın da yaşayabilmek adına, konserve, turşu ve tarhana hazırlama işi özellikle ev hanımlarına düşüyor.

Sofralarda sıkça yer bulan fasulyenin turşu halinin kilosu 35 ila 45 TL arasında değişiyor. Özellikle çorbalarda sıkça tercih edilen yeşil biber turşusunun fiyatı ise 15 ila 25 TL, domatesin kilosu ise 25 ila 35 TL arasında değişiyor.

Sinop yöresine özgü olan kızılcık da tezgahlarda kendine yer bulmuş durumda. Şerbeti, reçeli ve turşusu yapılan kızılcığın fiyatı 40 TL olarak belirlenmiş. Turşuların ve konserve ürünlerin vazgeçilmezi olan sarımsağın fiyatı ise 30 ila 80 TL arasında değişiyor.

Sinop'ta Kışlık Konserve Hazırlığı Başladı

Konserve yapımının inceliklerini anlatan esnaflar, sevilen sebze ve meyvelerin her mevsim sofralardan eksik olmamasını sağlamanın mümkün olduğunu vurguladılar. Ancak en önemli noktanın, konserve malzemelerinin taze ve mevsimine uygun olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirttiler.

Uzun süre kullanılacak konserve ürünlerde tuz, meyve ürünlerinde ise şeker şurubunun ürün ömrünü uzattığını kaydeden esnaflar, aynı zamanda kavanoz ve kapak seçiminin de büyük önem taşıdığını ifade etti.

Kadınlar, hazırladıkları konserve ve salçaların yanı sıra, ilçede bolca tüketilen ceviz ve tereyağıyla lezzetlendirilen kesme makarna stoklarını da oluşturmaya başladı.

Sinop'ta Kışlık Konserve Hazırlığı Başladı Sinop'ta Kışlık Konserve Hazırlığı Başladı

Gerzeninsesi

ETİKETLER:
YORUMLAR

  1. emk.öğ.Zuhal Karahan Kara dedi ki:

    En büyük tehlike bence plastik bidonlara ve pet şişelere ,turşu gibi içi asitli yiyeceklerin konulması. Kış boyunca turşu iyice asitlenir,mide hastalığına yol açar.En sağlıklı kap CAM KAVANOZLARDIR. Züccaciyelerdeki büyük boy kavanozlara turşu kurulmalıdır.plastiğin hammaddesi petrol denilir.Ayancık’ta Mualla Övet teyzemiz en güzel turşuyu o yapardı.Ondan sonra yediklerime turşu diyemedim.Peynir tenekesine kurar tenekenin kapağını lehimletirdi. Zuhal Karahan Fenerbahçe