Dolar 34,2484
Euro 37,6336
Altın 2.919,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 25°C
Açık
Sinop
25°C
Açık
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 24°C
Pts 22°C

Sinop’ta İpekböceği Yetiştirilecek

Dikmen'in Yaykın Köyünde ipek böceği yetiştiriciliği amacıyla KOZABİRLİK tarafından temin edilen 5 bin 600 adet dut fidanı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarınca 26 üreticiye ücretsiz olarak dağıtıldı.

Sinop’ta İpekböceği Yetiştirilecek
30 Ocak 2013 12:57

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol Saraçoğulları konu ile ilgili açıklamasında şunları söyledi;

“Yaykın Köyünde 26 çiftçimize 5 bin 600 adet dut fidanı dağıttık. Bunların 5 bin adedi bir yaşında aşısız, 600 adedi ise iki yaşında aşılı fidanlardır. Aşılı fidanlardan çelik alınarak aşısız fidanlar aşılanabilecektir. Fidanlar 2,5 X 4 ve 2 X 5 dikim normunda araziye dikecek olup, yeterli arazisi olmayan üreticilerimiz 2 metre aralıklarla arazi sınırlarına dikim yapabileceklerdir.

Ülkemizde yüzyıllardır İpek böceği yetiştiriciliği yapılmakta olup; aşırı ve bilinçsiz kullanılan zirai mücadele ilaçları, sanayileşme, kentleşme ve göç olaylarından olumsuz etkilenerek son yıllarda önemli oranda azalmıştır.

Sadece dut yaprağı ile beslenen ipek böceği, yaprak kalitesi, sıcaklık, nem, havalandırma, ışık, üreme gibi birçok faktörün uygun olması sonucu yetiştirilebilmektedir. 100 adet fidandan yaklaşık 500 kg yaprak elde edilmekte ve bu miktarda ki yaprak 1 kutu ipekböceği için yeterli olmaktadır. 35 – 40 günlük çok kısa bir üretim döneminden sonra, kutu başına 26-30 kg arasında yaş koza elde edilerek yaklaşık 2 bin TL gelir elde edilebilmektedir.

Dikmen ilçemiz arazilerin diğer tarım dallarına elverişli olmaması, zirai ilaç kullanımının yok denecek kadar az olması gibi nedenlerle ipek böceği ve ürünleri üretimi açısından uygun bir yerleşim yeridir. Bu koşullar projeyi başarıya götürecek en önemli kriterlerdir. 

Geçmişte ipekböcekçiliğinin merkezi Bursa olarak bilinirken, bu gün Diyarbakır, Antalya ve Bilecik illeri yetiştiricilikte öne çıkan iller haline gelmiştir. Bu ipekböceği yetiştiriciliğinde Sinop’da da başarı sağlanabileceğinin göstergesidir. Bölgede ipek böcekçiliğinin yaygınlaşmasını sağlayarak yeni bir iş alanı ve istihdam yaratılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Mevcut durumda başarılı olmamamız için hiçbir neden yok. Kurum olarak bu projenin başarılı olması için elimizden geleni yapacağız. Teknik personelimiz sürekli projenin takipçisi olacaktır. Ayrıca yıl içersinde çeşitli kaynaklardan çiftçilerimize ilave fidan desteği yapmayı planlıyoruz.

Üreticilerimizin projeye olan talepleri bizi son derece memnun ettiği gibi, projenin başarılı olacağının da en büyük göstergesidir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.