Dolar 32,5212
Euro 34,8210
Altın 2.426,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 17°C

Sinop Zeytin Üretiminde Start Aldı

Haydi Sinop Zeytin Üretmeye…

Sinop Zeytin Üretiminde Start Aldı
11 Kasım 2021 17:41

Durağan Kaymakamı Ahmet Tozlu, Durağan Orman Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Oğuzhan Aydın, Orman Mühendisi Emine Çebeci, Durağan Tarım Müdürü Nazmiye Öz, Muhtarlar ve zeytin yetiştiriciliği yapan köy halkı heyet olarak Prof. Dr. Emin Kuru’yu zeytincilik hakkında bilgi alışverişi için çiftliğinde ziyaret ettiler.

Bu yıl Durağan’da yapılacak zeytin fide ıslah çalışmasına danışmanlık yapılması istenen Prof. Dr. Emin KURU “Gönüllü olarak zeytin fide ıslah çalışmasına katkı sunabilirim” dedi.

Prof. Emin KURU’yu ziyarete giden heyet tarafından Durağan’a davet edildi.

Kuru “İlk fırsatta saha çalışmasına köylülerle beraber başlayacağız. İnşallah Durağan’ın köylerinde yüz bin zeytin ağaç fidesi (delice) mevcut olup verimli olabilmesi için kaymakam öncülüğünde bilinçli bir çalışma yürütülmektedir. Köyümde kurduğum Türkiye’de tek olan kestane ve ak meşe ağacı ile kaplı zeytin kuyularımı ve imalathanemi yerinde inceleyerek, Türkiye’nin ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağını düşündüler. Durağan’da bulunan yüz bin zeytin fidesi Türkeli, Ayancık, Sinop, Gerze sahiplerinin deniz gören arazilerinde olabilecek olan zeytin üreticiliği, Sinop ekonomisini otuz kat büyütecektir.” dedi.

Zeytin ve zeytin yağı üretiminde Sinop coğrafyasının Türkiye’yi lider ülke düzeyine taşınabileceği ortak görüşü oluştu. Sinop limanına uğrayan balıkçıların yılda yüz elli ton sofralık zeytin tükettiği vurgulanarak Sinop ve kazalarında zeytinciliğin ayağa kalkması için Kuru’nun çiftliğindeki gibi örnek geleneksel zeytin üretim uygulamasının yaygınlaşması ve Tarım Kredi Bölge Müdürlüğü’nün Sinop’u da zeytinde sözleşmeli tarım kapsamına alınmasının şart olduğu vurgulandı.

ZEYTİN ÜRETİMİNDE PATLAMA YAŞAYACAĞIZ

Vatandaş ürettiği malı satma garantisi içinde gördüğü an Sinop ve kazalarında zeytin üretiminin patlama yapacağı düşülüyor.

Siyasilerin Sinop’un zeytin potansiyelin önünü açmaları için teşebbüse geçilmesi düşüncesi ağır basınca, Durağan Kaymakamı  ve Prof. Dr. Emin KURU Ak Parti Sinop Millet Vekili Dr. Nazım Maviş’i arayarak heyetin ziyareti ve düşünceleri aktarıldı.

Milletvekili Nazım Maviş Tarım Kredi Kooperatif Bölge Müdürü ile görüşeceğini Sinop’u zeytin üreticileri için Sözleşmeli Tarım kapsamına alınmasını sağlayacağını söyledi. Prof. Dr. Emin KURU ise “Böylece heyet arıcılık okulu içinde kullandığım çiftliğimden zeytinle ilgili bilgi yükü ile mutlu ve umutlu olarak ayrıldık. Çiftlik ziyaretinin gerçekleşmesine vesile olan Durağan kaymakamı Ahmet Tozlu beye ve tüm heyete, sözleşmeli zeytincilik için telefonla umut veren vekilimiz Dr. Nazım beye bu vesile ile teşekkürlerimi arz ediyorum . Sinop ile aynı iklim şartlarını taşıyan , Gemlik gibi , Ayvalık gibi Sinopu’da zeytin üretiminin merkezine dönüştüreceğiz. Bin yıl önce İtalya’ya zeytin yağı gönderen Sinop’u doğru tarımla buluşturup köylümüzü ve zengin halkımızı mutlu etmek istiyoruz . Atılan adım alınan karar ülke ekonomisine ve Sinop halkına hayırlı olsun.” dedi.

Sinop Zeytin Üretiminde Start Aldı Sinop Zeytin Üretiminde Start Aldı Sinop Zeytin Üretiminde Start Aldı Sinop Zeytin Üretiminde Start Aldı Sinop Zeytin Üretiminde Start Aldı

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.