Dolar 33,9797
Euro 37,6640
Altın 2.795,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 28°C
Az Bulutlu
Sinop
28°C
Az Bulutlu
Cum 28°C
Cts 28°C
Paz 24°C
Pts 25°C

SİNOP GÜRCÜ KÜLTÜR VE DOSTLUK DERNEĞİ SİNOP BASINI İLE BULUŞTU

Sinop Gürcü Kültür ve Dostluk Derneği Başkanı Cevat Akkaya ve yönetim kurulu üyeleri, basın mensupları ile bir araya geldi.

SİNOP GÜRCÜ KÜLTÜR VE DOSTLUK DERNEĞİ SİNOP BASINI İLE BULUŞTU
30 Ocak 2024 13:12

28 Mayıs 2023 tarihinde resmi açılış yaptıklarını kaydeden Akkaya, Dernek binasının açılmasında katkıda bulunanlara da teşekkür etti. Derneğin düzenlenmiş olduğu gezi ve ziyaretlerden de bahsetti. Aktif üye sayısının 119’dan 308’e çıktığını belirten Akkaya, 23-27 Mayıs tarihinde Batum-Tiflis Turu düzenleyeceklerini, 22 Şubat’ta Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nde Gürcülerin Göçü İle İlgili bir panel düzenleneceğini duyurdu. Akkaya yaptığı duyuru ile tüm vatandaşları panele davet etti.

Sinop Hal binasında bulunan dernek binasında düzenlenen kahvaltı programında konuşan Sinop Gürcü Kültür ve Dostluk Derneği Başkanı Cevat Akkaya, derneğin tüzüğünden bahsederek, ”Derneğimizin Adı “Sinop Gürcü Kültür ve Dostluk Derneği’dir. Derneğin merkezi Sinop’tur. Dernek, yurt içinde ve yurt dışında şube açabilir. Derneğin amacı, Gürcü dili ve kültürüne ait değerleri incelemek, korumak, bu dile ve kültüre ait her türlü zenginliği insanlara tanıtmak, toplumdaki dostluğu ve işbirliğini yaygınlaştırmak, toplumun kültürel ve sosyal sorunlarına karşı çözüm önerileri üretmek, insan haklarının ulusal ve uluslararası düzeyde gelişmesine katkıda bulunmak, üyelerinin bir araya gelmelerini sağlamak, üyelerinin eğitim, kültür, sanat, turizm, sağlık, spor, ekonomi, çevre ve, diğer alanlardaki ihtiyaçlarını sağlayarak sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmelerine katkıda bulunmak, bunlar için çözümler aramak, toplantılar yolu ile projeler üretmek, bu projeleri  yaşama geçirmek ve üyelerinin yardımlaşma ve dayanışmasını güçlendirmektir. Türkiyeli Gürcüler ile Gürcistanlı Gürcüler arasında kültürel ve dilsel farklılıkların giderilmesine çalışmak, dostluk ve kardeşlik duygularını geliştirmek, karşılıklı kültürel işbirliği zeminleri yaratmak, dernek Türkçe ve Gürcüce olarak müzik, tiyatro, kültürel alanlarda çalışmalar yapar, Dermek Gürcü kültürüne mal olmuş kişilerin ve sinema, edebiyat gibi sanatsal ve eserlerinin, halk şarkılarının, halk oyunlarının, halk edebiyatının, geleneksel enstrümanların kötü niyetli, haksız, gerçeğe aykırı kullanımlarına karşı her türlü şikâyet, yasal koruma talebi gibi hukuki yollara müracaat eder. Ayrıca sanatçıların, sanatsal ve kültürel üretimde bulunanların, özgün eserler ortaya koyanların sosyal ekonomik ve fikri haklarının savunulması konusunda çalışmalar yapar. Dil. kültür, mimari, el sanatları, toponomi, müzik, halk dansları ve horonlar gibi sanatsal ve kültürel alanların farklı disiplinlerinde atölye çalışmaları yapar, eğitici çalışmalar, toplantılar düzenler, etkinlikler yapar, topluluklar kurar, sergiler açar, yayınlar hazırlar. Bu alandaki yetenekli kişileri teşvik eder. Maddi olanakları yeterli olmayan yetenekli kişilere Çalışmalarında öncelik verir eder. Kültürel faaliyetlere olanaklar hazırlar, konserler, festivaller, müzik çalışmalar, tiyatro, dans, sinema gösterimleri söyleşiler, seminerler kişisel ve grup eğitimleri vb. düzenler ve destekler. Bu alanda bilimsel çalışmalar yapar veya yaptırır, bunların yaygınlaşmasına çalışır.

Halk ezgileri, şarkıları, destan, karşılama ağıtları, horonları Gürcü folkloru üzerinde araştırmalar, derlemeler yapar. Bunları yazılı, işitsel, görsel teknik kayıtlar yaparak koruma altına alır. Korolar, farklı müzik enstrümanlarından oluşan ve farklı müzik türleri üzerine çalışmalar yürüten gruplar kurar. Edebiyatın farklı türleri üzerine çalışmalar yapar, yapılan çalışmalar destekler, yayınlar.

Gürcistan’ın ve Türkiyeli Gürcülerin kültürlerinin tanıtılması için çaba harcar bu konuda çeviri yayınlarının yapılmasını, etkinlikler düzenlenmesini destekler. Güzel Sanatların farklı dallarında eğitici faaliyetler ve sergiler düzenler. Gerek faaliyetlerinin gerek ortaya konulan ürünlerin kamuoyuyla paylaşılması ve Bilimsel kültürel, dilsel gelişimin sağlanması ve desteklenmesi için Türkçe ve Gürcüce süreli, süresiz yayınlar, bültenler, kitaplar, dergiler yayınlar veya yayınlatır.” İfadelerinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.