Dolar 32,5304
Euro 34,9545
Altın 2.440,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 20°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 16°C

Sigarayı bıraktıktan sonra ilk 15 yıl ne oluyor?

Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra başlayan temizlenme başlıyor.

Sigarayı bıraktıktan sonra ilk 15 yıl ne oluyor?
23 Temmuz 2016 22:31

Sağlıklı yaşamda sigaranın yeri yok. Kanser hastalığının ilk sebeplerinden biri olan sigaranın, bıraktığınız andan itibaren dakikalar sonra etkileri yok olmaya başlıyor.

VÜCUDUN HER KÖŞESİNİ TEHLİKEYE SOKUYOR

Her sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4000’den fazla kimyasal madde (katran dahil) mevcut. Bunlardan en az 81’inin doğrudan kansere neden olduğu ispatlanmış. Öyle ki akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90’ının nedeni, sigara! Ayrıca sigara içenlerde; ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, prostat ve rahim ağzı kanseri riski 30 kat artıyor. Sigara içenlerde kalp krizi geçirme riski ise 10 kat yükseliyor.

Bunların yanı sıra, beyin damar hastalıkları ve felç riski de sigara nedeniyle artıyor. Sigara üreme sağlığını da olumsuz etkiliyor. Örneğin kadınlarda düşük yapma, erken doğum ile infertilite; erkeklerde de infertilite ve erektil disfonksiyona neden olabiliyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Uysal, sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzun verdiği olumlu tepkileri şöyle anlattı:

15 YILLIK TEMİZLENME

20 dakika sonra: Nabız normale dönüyor

Normalde nabzımız dakikada 80-100 kez atıyor. Ancak sigara içen kişilerde nabız atım sayısı 100 ve üzeri olabiliyor. Bunun sonucunda da yüksek tansiyon gibi son derece önemli sorunlar gelişebiliyor. Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra ise kan basıncı ile vücut ısısı ve nabız normale dönüyor. Hipertansiyon hastalarında da tansiyon normal sınırlara yaklaşıyor.

24-72 saat içinde: Baş ağrısı ve halsizlik sorunu azalıyor

Sigara içenlerde, özellikle KOAH hastalarında, kanda fazla karbonmonoksit gazı birikiyor. Vücut bunu kompanse etmek için de daha fazla kan yapımına ihtiyaç duyuyor. Bunun sonucunda belirli kan hücrelerinde vücudu rahatsız eden bir yükselme oluyor. Bu da baş ağrısı, nefes darlığı, halsizlik ve sersemlik hissi yaratıyor. Sigarayı bıraktığımızda kanda karbonmonoksit gazı hızla azaldığı için bu yakınmalar da hızla azalıp, kayboluyor.

2- 12 hafta sonra: Öksürüğün şiddeti hafifliyor

Sigarayı bıraktıktan 2-12 hafta sonra, öksürük varsa şiddeti azalıyor ve 3 ay içinde kayboluyor.

Balgam sorunu 2 haftada yarı yarıya azalıyor.

Efor kapasitesi artıyor. Bu sayede daha hızlı koşabilir, daha uzun yürüyüşler yapabilir, hareket ettiğinizde nefesiniz darlığı sorunu yaşamazsınız.

Soluk alıp vermeniz kolaylaşıyor.

Koku ve tat alma duyularınız iyileşiyor.

Bağışıklık sistemi güçlenmeye başlıyor.

Diş ve parmaklardaki sarı lekeler kayboluyor.

12 ay sonra: Kalp krizi riski yarı yarıya azalıyor

Kalp krizi geçirme riskiniz ilk günlerden itibaren azalmaya başlıyor. Bir yılın sonunda risk yüzde 50 gibi yüksek bir oranda azalıyor.

Beyin kanaması ve bacaklardaki damar hastalığı (Buerger ) riski yüzde 30-50 oranında düşüyor.

KOAH ve kronik bronşit gibi solunum yetmezliğine yol açabilen akciğer hastalıklarının ortaya çıkması önleniyor, varsa ilerlemesi duruyor.

5 yıl sonra: Kanser hastalıklarında risk yüzde 50 azalıyor

Sigara; ağız, gırtlak, yemek borusu ve idrar torbası kanserlerinin oluşmasında en önemli risk faktörü. Sigara bırakıldıktan 5 yıl sonra ağız, gırtlak, yemek borusu ve idrar torbası kanseri riski yüzde 50 oranında azalıyor.

Sigara akciğer kanserinin birinci nedeni olarak nitelendiriliyor. Özellikle akciğer, kalp, solunum hastalıkları ve beyin-damar hastalıklarında da ilk sıralarda yer alan risk faktörünü oluşturuyor. 5 yıl sonra bu hastalık riski yüzde 50 azalıyor.

10-15 yıl sonra: Felç riski sigara içmeyenlerle aynı düzeye düşüyor

Felç olma riski hiç sigara içmemiş kişilerle aynı düzeye iniyor.

Akciğer kanseri, ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası, böbrek ile pankreas kanseri riski azalmaya devam ediyor.

15. yılda kalp koroner damar hastalığı ve kalp krizi riski hiç içmeyenlerle aynı düzeye iniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.