Dolar 32,5875
Euro 34,8655
Altın 2.496,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 16°C
Sal 21°C

Rize’de tarihi köprüler restore ediliyor

Rize’de koruma altına alınan 123 tarihi kemer köprü restore edilerek turizme kazandırılıyor. Bugüne kadar 40’a yakın taş köprünün restorasyonunun tamamlandığı bölgede konuyla ilgili çalışmalar sürüyor.

Rize’de tarihi köprüler restore ediliyor
2 Ağustos 2016 16:00

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Türkiye genelinde koruma altına alınan 1420 tarihi kemer köprünün 123’ünün Rize’de bulunduğunu belirterek, bu köprülerden hiç birinin yıkılmadığını hatırlattı. Rize yöresinde sivil mimarinin ürünü olan taş kemer köprülerin restore edilerek turizme kazandırıldığını ifade eden Hocaoğlu, “İlimizde 100-120 yaşları arasında tescilli 123 dolayında taş kemer köprü bulunuyor. Zaman zaman bu köprülerde meydana gelen tahribatlardan dolayı onarım çalışması yapıldı. Acil onarılması gereken 25 köprünün onarımı tamamlandı. Her yıl, 2-3 köprünün onarımı yapılıyor. Rize’de tek gözlü, çift gözlü ve hatta dört gözlü taş kemer köprü de var” dedi.

SİVİL MİMARİNİN USTALIĞI

Bir asır önce yapılan bu köprülerin halen ayakta kalmasının o gün ki sivil mimarinin ulaştığı kalite seviyesini gösterdiğini ifade eden Hocaoğlu, “Köprülerde kullanılan malzeme kesme ve moloz taştır. Köprü kemerleri düzgün kesme taşlardan, ayaklar ve diğer kısımlar, moloz taşlardan inşa edilmiştir. Korkuluklar tek sıra taş olarak yapılmış olup, bazılarında sonradan eklenen demir korkuluklar yer almaktadır. İlimizde 2-3 metre yükseklikte taş kemer köprüler bulunduğu gibi 45 metre yüksekliğinde taş kemer köprülerde var. 20 metre yükseklik ve 40 metre uzunluğundaki Şenyuva köprüsü, 19. yüzyılın sonunda Türk ustalar tarafından yapılan Köprülü Köyü köprüsü, Fındıklı İlçesi Abu Deresi üzerinde bulunan Çağlayan Köprüsü ve 1901 yılında yapılan Güneyce köprüsü bölgemizdeki en büyük taş köprülerdir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.