Dolar 32,5094
Euro 34,9413
Altın 2.435,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 19°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 17°C
Paz 17°C
Pts 17°C

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE Yazısı Kaldırıldı

Diyarbakır'da üzerinde şehrin simgesi karpuzun yer aldığı 'Ne mutlu Türküm diyene' yazısı kaldırıldı.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE Yazısı Kaldırıldı
8 Kasım 2013 11:22

Diyarbakır'da 1980 askeri darbe döneminde yapılan ve üzerinde şehrin simgesi karpuzun yer aldığı 'Ne mutlu Türküm diyene' yazısının kaldırılması için akşam saatlerinde çalışma başlatıldı.

VATANDAŞLAR FOTOĞRAF ÇEKTİ

Yenişehir ilçesinde Valilik yakınlarında Büyükalp Caddesi üzerinde bulunan ve 1980 askeri darbe döneminde yaptırılan 'Ne mutlu Türküm diyene' tabelasının kaldırılması için 06.11.2013 akşam saatlerinde vinç yardımı ile çalışma başlatıldı. Demir kesme aletleri ile yerinden sökülen kentin simgesi karpuz maketinin ardından 'Ne mutlu Türküm diyene' yazısının bulunduğu tabela kesilmeye başlandı. 1980 askeri darbesinin ardından asıldığı belirtilen tabelanın indirilişini bölgeden geçen vatandaşlar, 'tarihi an' diyerek fotoğrafladı.

"DİYARBAKIR İÇİN ÖNEMLİDİR"

Geçen yıl tabelanın kaldırılması için girişimde bulunan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, yaptığı açıklamada, tabelanın 80 darbesi sonrasında yapıldığını belirterek "Söz konusu tabelanın kaldırılması için geçen yıl girişimlerde bulundum. Üzerinde eskimiş ve yıpranmış bir karpuz maketi ile 'Ne Mutlu Türküm Diyene' yazısının bulunduğu tabelanın kaldırılması Diyarbakır için önemlidir" dedi.

"ÇÖZÜM SÜRECİNE POZİTİF KATKI SUNACAK"

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, tabelanın kaldırılması için yaklaşık bir ay önce Valiliğe dilekçe verildiğini hatırlatarak, tabelanın kaldırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Elçi, "Yıllardır bölgenin tüm meydanlarında ve ana alterlerinde yazılı bu ibareler vatandaşlar tarafından farklı algılanıyordu. Diyarbakır'da bu tabelanın kaldırılması çözüm sürecine pozitif katkı sunacaktır" ifadelerini kullandı.

"KALKMASI MUTLU EDİCİ"

Yazının kaldırıldığını gören vatandaşlar, tabelanın kaldırılmasının çok güzel bir şey olduğunu söyledi. İsmini vermek istemeyen bir vatandaş, "Diyarbakır'da yoğunluklu olarak Kürtler yaşıyor. Bu tarz ırkçı yazıların olması bizim için utançtı. Bunun kaldırılması beni çok mutlu etti. İlerliyordum arabayla. Sırf bunun kaldırıldığını görmek için geldim buraya. Çünkü bu benim için çok önemli. Her gün bu yazının altından gidip geliyorduk ve her gün bu yazıyı görüyordum. Gözüme sokarmış gibi. Sen bu toplumun ikinci sınıf insanısın, ikinci sınıf vatandaşsın, bu toplumda senin gibilere yer yok gibi bir mesaj veriyordu. Kalkması gerçekten çok mutlu edici. Dilerim bu tür yazılar bu bölgedeki her yerden, dağdan taştan da kalkar" dedi.

"TÜRK OLMAKLA DA KÜRT OLMAKLA DA GURUR DUYUYORUZ"

Bir başka vatandaş ise, "Türküm demek de, Kürdüm demekte güzel bir şey. Diyarbakır'da 'Ne mutlu Türküm diye' yazıyorsa İstanbul'da da 'Ne mutlu Kürdüm diyene' yazılabilir. Kürt olmakla da gurur duyuyoruz, Türk olmakla da gurur duyuyoruz" diye konuştu.

KALDIRILMASI İÇİN BAŞVURUDA BULUNULMUŞTU

Diyarbakır Barosu avukatlarından Mahsuni Karaman, Valilik yakınlarındaki Büyükalp Caddesi üzerinde bulunan 'Ne mutlu Türküm diyene' yazının kaldırılması için 17 Ekim 2013 tarihinde Diyarbakır Valiliği'ne başvuruda bulunmuştu.

Karaman, başvurusunda, tabelanın 12 Eylül 1980 askeri darbenin ürünü olduğunu belirterek, demokratikleşme paketi ile bir çok düzenleme yapıldığını ve bu tabelanın da paket kapsamında kaldırılması gerektiğini savunmuştu. Karaman, dilekçesinde, 'Demokratikleşme olarak nitelenen tüm çabalara rağmen halen mensubu olduğum 2 milyon Kürt kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına 'Ne mutlu Türk'üm diyene' şeklinde hitap eden bir resmi anlayış ürünü olan bu yazının muhafazası anti demokratik olup Büyükalp Caddesi Vilayet Kavşağı'nda yer alan bu yazının silinmesini veya tabelanın kaldırılmasını saygılarımla talep ederim' demişti.  Haberler.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.