Dolar 32,5548
Euro 34,8424
Altın 2.428,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 17°C

MAVİŞ; 2022 BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE TBMM’DE KONUŞTU

AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım MAVİŞ, 12 Aralık 2021 Pazar günü TBMM’de Bütçe Görüşmeleri kapsamında Üniversiteler Bütçesi üzerinde önemli konulara temas etti.

MAVİŞ; 2022 BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE TBMM’DE KONUŞTU
13 Aralık 2021 12:24

AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım MAVİŞ, 12 Aralık 2021 Pazar günü TBMM’de Bütçe Görüşmeleri kapsamında Üniversiteler Bütçesi üzerinde önemli konulara temas etti.

AK Parti Yükseköğretime Erişimi Kolaylaştırdı

Maviş, Türkiye şehirleştikçe, zenginleştikçe, genç nüfusu arttıkça, üniversiteleşmeye olan ihtiyacın arttığına vurgu yaparak bu büyük dinamizmin sonucu olarak her ile üniversite açtıklarını, AK Parti iktidarının yükseköğretime erişimi kolaylaştırdığını ifade etti. Bu bağlamda akademisyen ve bilim insanı sayısının arttığını, doktora eğitimine erişimin kolaylaştığını, araştırma için daha çok kaynak sağlandığını, üniversiteleri hayatla barıştırdıklarını ve hayatın içine taşıdıklarını, toplumdan, üretimden, sanayiden, ekonomiden kopuk bir üniversite yerine hayatla barışık üniversiteler inşa ettiklerini, bulunduğu şehrin kültür ve sanatıyla, ekonomisi ile üretimi ile sanayisi ile ilgilenen onlar için Ar-Ge yapan bir akademi haline getirdiklerini ifade etti.

Yüksek Öğretime Erişimin Maliyetleri de Azaldı

Maviş, AK Parti iktidarlarında harçların kaldırıldığını, hem burs ve kredi alan öğrenci sayısının hem de burs ve kredi miktarlarının artırıldığını, öğrenci yurt sayısının 190’dan 778’e, yatak kapasitesinin 182.258’den 729.931’e çıkarıldığını, isteyenin kendi ilinde eğitim görebilmesi için üniversitelerin yaygınlaştırıldığını, sonuç olarak üniversiteye erişimin mali yüklerinin azaltıldığını dile getirdi.

Üniversitelerimizin demokratik dönüşümünü gerçekleştirdik

Maviş, adeta bir kast sistemi gibi belli kimlik ve sınıflar arasında dönen akademik çalışma yapma hakkını Anadolu’nun tüm çocuklarına açarak bir dönem üniversitelere hakim olan akademik faşizmin yıkıldığını, bilim yapma tekelinin kırıldığını ifade ederek “Artık sahip olduğu kimlik ya da mezun olduğu okul nedeniyle hiç kimse yüksek lisans doktora ya da yeterlilik sınavlarından elenmiyor. Bugün üniversitelerimizde ikna odaları kurulmuyor. Sadece başörtülü öğrenciler için değil, kimliği, inancı, yaşam biçimi ne olursa olsun bu memleketin çocuklarının hiçbirisi için ikna odaları kurulmuyor” dedi.

Üniversiteler Üzerindeki Vesayet Kaldırıldı

Maviş, bir dönem üniversitelerin darbeci odakların yandaşı olduğunu, vesayetin gücünü tahkim etmek için akademik yardakçılık yaptıklarını, cübbelerini giyip, meydanlara çıkıp, Cumhuriyet mitinglerinde “Ordu Göreve” pankartları açarak darbe çığırtkanlığı yapan, seçilmiş hükümete karşı adeta muhtıra gibi bildiriler yayınlayan, cuntacı askerlerin birifinglerine topuk selamıyla koşan rektörlerin tarihe gömüldüğünü dile getirdi. Aynı şekilde zevkle, ergen çocuklar gibi marşlar söyleyerek darbe çığırtkanlığı yapan, Hükümeti şikayet için karargahın kapısına koşan YÖK başkanlarının da tarihe gömüldüğünü söyledi.

Anadolu İnsanın Karşılaştığı Zorluklar Tarihe Gömüldü

Maviş, binbir zahmet ve zorlukla üniversitelerin kapısına gelen Anadolu’nun başörtülü çocuklarını kapısından kovulmadığını, katsayı engelleriyle İmam Hatiplere ve Meslek Liselilere üniversite kapılarının kapatılmadığına vurgu yaptı. Maviş, “sırf kimlik ve inançlarına düşmanlık nedeniyle İslam ülkelerinde eğitim görmüş öğrencilerin denklikleri kaldırıldı, diplomaları iptal edildi. Bütün bu haksızlıkları işte karşınızdaki AK Parti grubunun demokrasi yolculuğu ile yıktık” dedi.

Antidemokratik Uygulamaları Sebebiyle CHP’yi Eleştirdi

Maviş, CHP’nin ikna odalarının mimari Nur Serter’i önce milletvekili, ardından da Genel Başkan Yardımcısı yaparak ödüllendirdiği, 28 Şubat zulümlerinin baş aktörü Kemal Gürüz’ü genel başkan danışmanı yaptığını, katsayı zulmünün kaldırılmasını engellemek isteyen dönemin ÖDTÜ Rektörünün cübbesiyle CHP grup toplantısında zulme destek istediği konuşmayı CHP’lilerin ayakta alkışladığını, bugün de CHP himayesinde üniversitelerin terörize edilmek istendiğini dile getirerek yeni zulümlere müsaade etmeyeceklerini gerekeni yapacaklarını ifade etti.

Maviş konuşmasını “Büyük Türkiye’nin güçlü geleceğini gençlerimizle inşa edeceğiz hayalleri ile beyinleri ile yeni keşiflerin peşinde koşan ürettiklerini teknofest’te birbiriyle sergileyen bu yeni gençlik bu ülkenin üniversitelerinden yetişecek ve sizin bütün terörize etme çabalarınıza rağmen biz üniversitelerin bilgi ve bilim üretme ortamını ifsat etmenize fırsat vermeyeceğiz” diyerek tamamladı.

MAVİŞ; 2022 BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE TBMM’DE KONUŞTU

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.