Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 24°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
24°C
Hafif Yağmurlu
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 24°C
Per 24°C

Marka Tescili

Marka Tescili
31 Temmuz 2022 10:11

Marka tescili yapılırken gerçek veya tüzel kişiler ilk olarak Türk Patent Enstitüsü adlı kuruma başvuruda bulunurlar. Bu başvuru için gereken evrakların tam ve eksiksiz düzenlenmesi oldukça önemlidir. Evraklar teslim edildikten sonra başvuru kesinlik niteliği kazanır ve markanın unvanı korunmaya alınmış olur.

TPE tarafından başvuruda tespit edilen bir noksanlık olması durumunda gerçek ya da tüzel kişiye 2 ay ek süre tanınmaktadır. Bu süre zarfında eksik evrakların mutlaka iletimi gerçekleştirilmelidir. Aksi halde TPE başvuruyu iptal edebilir.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka tescili nasıl yapılır; marka tescili başvurusu günümüzde online olarak veya fiziki evrak ile gerçekleştirilebilmektedir. Başvuru sahibinin tacir unvanına sahip olması ve ticarete dayalı bir işletmesinin bulunması gibi aranan bir nitelik yoktur. Her birey sahip olduğu bir online veya gerçek projeye dair marka tescili başvurusu alabilir.

Bir bireyin farklı markalarının bulunması halinde her biri için başvuru yapması gerekmektedir. Tek başvuruda birden fazla marka başvurusu kabul edilmemektedir. Gerekli olan belgeler;

  • Marka örneğinin Latin alfabesi ile yazılmış hali (Latin alfabesi dışında farklı harfler kullanılırsa bunların Latin alfabe karşılıklarının belirtilmiş olması gerekir)
  • Garanti markası veya ortak bir marka için hukukta düzenlenen teknik şartname,
  • Marka örneği,
  • Başvuru yapılan malın veya konunun hizmet listesi,
  • Başvuru ücretinin ödendiğini gösteren makbuz,
  • Varsa rüçhan hakkı talebi ve bu talep için yapılan ödemenin makbuzu şeklindedir.

Belgeler eksiksiz biçimde hazırlanarak Türk Patent Enstitüsü’ne gönderilir ve idari sürecin sonuçlanması beklenir. İdari süreçte gerçekleşen olaylar sırası ile şu şekilde ilerlemektedir:

  • Tescil başvurusunun yapılması
  • Başvurunun Türk Patent Enstitüsü tarafından incelenmesi ve tasnif edilmesi
  • Başvurunun yayınlanması
  • Eğer yayınlanmış olan başvuruya yapılan bir itiraz varsa bunların incelenmesi
  • Tescil başvurusunun kabulüne ve reddine karar verilmesi
  • Kabul edilen tescil başvurusu için Marka Tescil Belgesi düzenlenerek belgenin gerçek veya tüzel kişiye verilmesi

Tüm bu aşamalar toplamda 7 – 9 aylık bir süreci kapsamaktadır. Ancak itirazların incelenmesi, evraklarda eksiklik tespit edilmesi ve kişinin evrakı oluşturmasının gecikmesi gibi durumlara bağlı olarak daha uzun zaman da alabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.