Kocaeli’de Muhtar Olmanın Ayrıcalıkları
Kocaeli’de muhtar olmanın sunduğu ayrıcalıklar ve sorumluluklar hakkında bilgilendirici ve ilgi çekici detaylar.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’de ilk defa hayata geçirilen “Muhtarhane” projesi, muhtarların sosyal ve idari ihtiyaçlarını karşılayan örnek bir mekan olarak hizmet vermeye devam ediyor. Muhtarhane, muhtarların bir araya gelerek iletişim kurduğu, toplantılar gerçekleştirdiği ve dinlenme imkanı bulduğu önemli bir merkez haline geldi.
Muhtarhane’nin Tasarımı ve Kapasitesi
İzmit ilçesinde, 2 No’lu Balıkçı Restoranı’nın tadilatıyla oluşturulan Muhtarhane, 350 metrekare kapalı ve 320 metrekare açık alana sahip. Üç yıl önce kullanıma açılan bu tesis, muhtarların sosyal alan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla planlandı ve şu anda aktif olarak kullanılmaktadır. İç mekanında 75 kişi, açık alanında ise 60 kişi kapasitesi bulunan merkezde, toplantı odası, idari ofis, mescit, mutfak ve depo alanları bulunmaktadır. Toplamda 135 kişiye hizmet sunabilen Muhtarhane, muhtarlar için önemli bir buluşma noktası olarak değerlendirilmektedir.
Muhtarların Görüşleri ve Projenin Önemi
Muhtarlar, Muhtarhane projesini Türkiye’de bir ilk olması ve sağladığı imkanlar nedeniyle yüksek takdirle karşılamaktadır. Turgut Mahallesi Muhtarı Mehmet Kurt, projenin hem sosyal hem idari ihtiyaçlara cevap verdiğini belirterek, tesisin kendileri için büyük bir avantaj sağladığını ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ilk kez Kocaeli’de kutlanmaya başlayan Muhtarlar Günü’nün, muhtarlara verilen önemin somut bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Nebihoca Mahalle Muhtarı Beytullah Tekerli de, Ankara’da muhtarlara yönelik tesis uygulamasının Kocaeli’de de ihtiyaç doğurduğunu ve Büyükşehir Belediyesi’nin bu talebe olumlu yaklaştığını belirtti. İlçe muhtarlarının rahatça kullanabileceği bu tesis sayesinde iletişim ve iş birliğinin arttığını belirten Tekerli, Muhtarhane’nin önemli bir ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
Kabaoğlu Mahalle Muhtarı Gökhan Köysu ise Muhtarhane’nin, muhtarların bir araya gelerek istişare yapabileceği sıcak ve verimli bir ortam sağladığını ifade etti. Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan projenin Kocaeli için ayrıca bir gurur kaynağı olduğunu vurgulayarak, benzer projelerin diğer illerde de yaygınlaşmasının faydalı olacağını belirtti.
Muhtarhane, tüm bu özellikleriyle muhtarların sosyal ve idari gereksinimlerini karşılayan, işlevsel ve örnek bir hizmet olarak öne çıkmaktadır.
Kaynak: BYZHA