Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 19°C
Çar 17°C

KKTC’nin 37. Kuruluş Yılı Kutlu olsun

17 Kasım 2020 17:43

46 yıl önce 20 Temmuz 1974

 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 15 Kasım 1983’te kurulmasıyla Kıbrıs Türk halkının kendi kaderini tayin etme hakkı dünyaya duyuruldu. 37 yıl önce kurulan KKTC, Kıbrıs Türk halkının Ada’daki siyasi yaşamını devlet olgusuyla dünyaya ilan ettiği önemli bir dönüm noktası oldu. 15 Kasım 1983 tarihinde meclis düzenlediği olağanüstü oturumda KKTC’nin kuruluşunu ve bağımsızlık bildirisini oy birliği ile onaylandı.

 

Kıbrıs Türk halkı var olma mücadelesi verirken, Türkiye Cumhuriyeti üzerine düşen her türlü fedakârlığı yaparak bundan 46 yıl önce 20 Temmuz 1974 de Barış Harekâtını gerçekleştirerek Kuzey Kıbrıs Türk halkının özgürlüğünü sağlayarak adada barışı getirmişti. Her türlü baskıya rağmen, bağımsızlığından ve egemenliğinden taviz vermeyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ nin bundan sonrada varlığını sürdürecektir.

 

 

Osmanlı toprağı olan Kıbrıs, 1878 yılında Padişah Abdülhamit tarafından İngilizlere verildi. Rumların gözü olan adda özellikle 1950 yılında başlanarak Türk’ler göçe zorlandı, öldürüldü, katliam yapıldı. 1960 yılında Kıbrıs Devleti Kuruldu, Makarios Cumhurbaşkanı oldu. Türklerle birlikte ortak kurunla devlet yürümedi. ENOSİS(Yunanistan’a bağlama çabaları.) hiç bitmedi. Uluslar arası anlaşmalar Türkiye’ ye müdahale hakkı tanıyordu.

 

20 Temmuz 1974 sabahı saat 06.10 da dönemin Başbakanı Bülent ECEVİT radyo konuşmasında; “ Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs’a indirme ve çıkartma harekâtı başlamış bulunuyor. Bu şekilde insanlığa ve barışa büyük hizmet etmiş olacağımıza inanıyoruz. Öyle umarım ki kuvvetlerimize ateş açılmaz ve kanlı bir çatışma olmaz. Biz, aslında savaş için değil barış için gidiyoruz. Yalnız Türklere değil Rumlara da barış getirmek için adaya gidiyoruz. Bu karara ancak tüm politik ve diplomatik yolları denedikten sonra bu kalarak karar verdik. Bütün dost ülkelere meselelerin müdahalesiz ve diplomatik yollardan halledilebilmesi için gösterdikleri çabalar için şükranlarımı belirtmeyi borç bilirim. Tekrar bu harekâtın insanlığa, milletimize ve tüm Kıbrıslılara hayırlı olmasını dilerim.” Demiştir.

 

Ağustos 1974 de Cenevre de ki görüşmeler tıkanınca dönemin Dışişleri Bakanı Turan GÜNEŞ daha önce kararlaştırdıkları gibi Başbakan Bülent ECEVİT’ e “Ayşe Tatile Çıksın” parolasını iletir. Bunun anlamı Kıbrıs Barış Harekâtının ikinci aşamasıdır. Bu parola üzerine Ecevit, Silahlı kuvvetlere harekete geçmesini iletti. Girne’ den harekete geçer, Mogasa’ ya kadar uzanan bugün ki KKTC haritasını belirler.(Parolada Adı geçen Ayşe, Prof. Dr. Ayşe AYATA’dır. Turan Güneş’in de kızıdır.)

  

 

Türkiye dışında tanınmayan KKTC’de yıllar geçtikçe bağımsız devlet ilanına karşı, çıkanların argümanları gerçek oldu ve ambargolar başlamıştı… Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın aldığı kararla Kıbrıs’lı Türkler ürünlerini ihraç edemez oldu. Bu bir çifte standart elbet birgün sona ercektir. Tüm bunlara rağmen KKTC Türkiye Cumhuriyetinin desteğiyle gelişmekte ve daha ileriye gitmektedir. 37. Kuruluş yıldönümünü kutlarken Kıbrıs Türk mücadele tarihinin lideri merhum Fazıl Küçük ve merhem kurucu Cumhurbaşkanı Rauf DENKTAŞ’ı rahmet ve minnetle anarken şehitlere rahmet gazilere şükranlarımızı sunuyorum.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.