Dolar 39,8620
Euro 46,9765
Altın 4.274,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 27°C
Açık
Sinop
27°C
Açık
Paz 27°C
Pts 26°C
Sal 26°C
Çar 27°C

Kırkpınar’ın Unutulmaz Pehlivanları: Yağlı Güreşin Tarihi ve Efsanevi Şampiyonlar

Kırkpınar’ın efsanevi pehlivanları ve yağlı güreşin tarihi hakkında kısa, etkileyici bilgiler bu yazıda sizi bekliyor.

Kırkpınar’ın Unutulmaz Pehlivanları: Yağlı Güreşin Tarihi ve Efsanevi Şampiyonlar
5 Temmuz 2025 18:08

Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Türkiye’nin en köklü spor organizasyonlarından biri olarak Edirne’de düzenlenmektedir. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan bu etkinlik, her yıl binlerce izleyiciyi Sarayiçi Er Meydanı’nda buluşturuyor. Pehlivanlar, geleneksel olarak zeytinyağı ile yağlanıp farklı kategorilerde mücadele etmektedir. Başpehlivanlık, organizasyonun en prestijli unvanı olarak öne çıkıyor.

Kırkpınar'ın Unutulmaz Pehlivanları: Yağlı Güreşin Tarihi ve Efsanevi Şampiyonlar

Kırkpınar Yağlı Güreşleri yalnızca spor müsabakası olarak değil, Türk kültürünün önemli bir parçası olarak değerlendiriliyor. Güreşler kapsamında pehlivanların er meydanındaki mücadelesi, geleneksel ritüeller, davul-zurna eşliğinde yapılan peşrev ve dualarla bütünleşmektedir. Organizasyon genç nesillere dayanışma, centilmenlik ve fair-play değerlerini aşılamakta önemli bir rol üstleniyor.

Kırkpınar'ın Unutulmaz Pehlivanları: Yağlı Güreşin Tarihi ve Efsanevi Şampiyonlar

Geçmişten günümüze başpehlivanlar ise her yıl kayıtlara geçiyor. Son yıllarda 2024 ve 2023’te Yusuf Can Zeybek, 2022’de Mustafa Taş, 2021 ve 2019’da Ali Gürbüz, 2018 ve 2015’te Orhan Okulu, 2017 ve 2013’te İsmail Balaban altın kemerin sahibi oldu. 2020 yılında ise pandemi nedeniyle güreşler yapılamadı.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu tarafından “bizim olimpiyatımız” olarak nitelendirilmekte olup, ülkenin hem sportif hem de kültürel zenginliğinin dünyaya tanıtılmasında önemli bir yer tutuyor.

YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.