Dolar 34,8665
Euro 36,6529
Altın 3.019,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 13°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
13°C
Hafif Yağmurlu
Çar 10°C
Per 9°C
Cum 7°C
Cts 11°C

İnmeden Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

İnme, ölüm sıralaması içerisinde 3’üncü en büyük risk olarak belirtiliyor. Türkiye’de ise her sene yaklaşık olarak iki yüz bin insan inme geçirmekte. Bu duruma bağlı olarak felç kalma oranı ise oldukça yüksek durumda iken kişilerin yaklaşık bir oranla % on beşi yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Medipol Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon/Algoloji Uzmanı Doç. Dr. Engin Çakar, inmenin ölüm sıralaması durumunda 3. en büyük risk olmuş olduğunu, yetişkin sakatlıklarında ise başlıca nedenlerden birisi olduğunu fakat sağlıklı yaşamayı sürdürerek felcin önlenebilecek olduğunu belirtiyor..

İnmeden Korunmak İçin Ne Yapılmalı?
27 Şubat 2016 13:37

İnme, ölüm sıralaması içerisinde 3’üncü en büyük risk olarak belirtiliyor. Türkiye’de ise her sene yaklaşık olarak iki yüz bin insan inme geçirmekte. Bu duruma bağlı olarak felç kalma oranı ise oldukça yüksek durumda iken kişilerin yaklaşık bir oranla % on beşi yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Medipol Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon/Algoloji Uzmanı Doç. Dr. Engin Çakar, inmenin ölüm sıralaması durumunda 3. en büyük risk olmuş olduğunu, yetişkin sakatlıklarında ise başlıca nedenlerden birisi olduğunu fakat sağlıklı yaşamayı sürdürerek felcin önlenebilecek olduğunu belirtiyor.

RİSKLERİN FARKINDA OLUNMALI

GENETİK YATKINLIK

Önemli bir risk faktörü. Ailenizde inme riski varsa kişinin kendisinde de bu risk artmış demektir. Geçici beyin damar tıkanıklığı iyi tanınmalı. Eğer hastada kısmi felci taklit eden, 24 saatten kısa süren bir atak geçirmişse, bu hasta yüksek ihtimalle normal kişiye göre, on kat daha yüksek bir riskledir, tedbir alınmadığı takdirde 5 yıl içerisinde bir inme geçirecektir. Bu durumda hızlıca sağlık kuruluşuna başvurmalı, tedbir alınmalı.

YAŞ

65 yaş üstünde sık görülür ancak hastaların %30’u genç hastalardır. Bu yüzden her yaşta tedbir almakla yükümlüyüz. Genç yaşta erkeklerde, ileri yaşlarda da kadınlarda daha sık görülüyor. İnme, yaşlı kadınların ölüm sebeplerinde meme kanserine yakın bir risk faktörüdür. Ayrıca genç yaştaki kadınlarda doğum kontrol hapları ve menopoz sonrası kullanılan hormon ilaçları da riski artırabiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.