Dolar 32,3424
Euro 35,0948
Altın 2.310,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 14°C
Pts 16°C

İlçemizde Keten Üretimi İle İlgili Gelişmeler

Ayancık ilçesinde keten 1960 ile 1990 lı yıllara kadar önemli miktarlarda üretilirken, 1990’ lı yıllardan sonra üretim önemli ölçüde düştü.

İlçemizde Keten Üretimi İle İlgili Gelişmeler
Aslan Özdemir
29 Mayıs 2018 11:52
Ayancık ilçesinde keten 1960 ile 1990 lı yıllara kadar önemli miktarlarda üretilirken, 1990’ lı yıllardan sonra üretim önemli ölçüde düştü.
2000 ‘lı yılların başına geldiğimizde ise üretim tamamen bitti. Üretimin azalmasının sebebi sentetik liflerin, doğal liflere göre üretiminin artması ve daha ucuz olmasıdır; fakat son zamanlarda tekstil endüstrisinden doğal liflere özellikle keten lifine ilgi yeniden arttı. Ayancık’ta liflik keten yetiştiriciliğine, geçmişteki verilere bakıldığında oldukça uygun bir bölge. Bu sebeple Ayancık Kaymakamlığı tekstil endüstrisinin ihtiyacı olan kaliteli keten lifi talebine karşılık vererek, Ayancık çiftçisinin gelir düzeyini arttırmak için bir dizi çalışma başlattı. Kaymakamlıkca nihai hedefi Ayancık’ ta keten tarımı yapılan alanları arttırarak çiftçilerin gelir düzeyini yükseltmek ve keten lifini işleyen fabrikanın Ayancık’ ta kurulmasını sağlayarak istihdama katkıda bulunmaktır. Bu bağlamda Ayancık Kaymakamlığı 2017 yılı Mart ayından itibaren yapmış olduğu çalışmalar belirlendi;
  • Türk Patent Enstitüsü Ayancık Kaymakamlığı tarafından 07/12/2017 tarih ve 263 tescil numarası ile Ayancık Keten bezi Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret kapsamına alınmış olup Ayancık Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu Müdürlüğüne tescili gerçekleştirilmiştir.
  • Ayancık Aşağıköy Tarım Uygulama ve Eğitim Merkezi: Kaymakamlığımız tarafından İlçe GTH Müdürlüğüne tahsisi gerçekleştirilen Aşağıköy İlkokulu bahçesinin 500 m2 lik kısmında yurtiçi ve yurtdışından getirtilen 9 farklı çeşit liflik keten tohumunun deneme amaçlı ekimi gerçekleştirilmiştir. 2017 Ağustos ayında tohum ve sap hasadı gerçekleştirilmiştir. Hasat sonunda yaklaşık 80 kg tohum elde edilmiştir. 2018 Eylül ayında 5 kg tohum ile tekrar 500 m2 lik alan ekilmiştir.
  • Söküçayırı Köyü: Aşağıköy Tarım Uygulama ve Eğitim Merkezi’ nden elde edilen tohumların 75 kg ‘ı yaklaşık 10 Da (Dönüm) alana 2017 yılı eylül ayında ekildi. Hasadı 2018 yılı Haziran ayında yapılacak olup, tohum verimin yaklaşık olarak 500 kg olması beklenmekte. Elde edilecek bu tohumlarla yeni üretim sezonunda Ayancık’ın farklı köylerine ekimler gerçekleştirilecektir.
  •  Kozcuğaz Köyü:  2018 yılı nisan ayında 2 Da (Dönüm) alana 7 kg’ lık tohum ile ekim gerçekleştirilmiştir.
   
  • Armutluyazı Köyü: Ayancık Kaymakamlığı girişimleri ile  geçmişte keten ekimi yapılan farklı köylerin muhtarları ve çiftçileri ile görüşülerek ellerinde hala var olan yerli keten tohumlarına ulaşıldı. Armutluyazı köyüne 7 Da (Dönüm) alana 30 kg tohum ekimi, çiftçilerden temin edilen yerli keten tohumlarının Ekimi 2018 yılı Mayıs ayının ilk haftası tamamlandı.
  • Gürsökü Köyü: Yine Ayancık Kaymakamlığı  çabaları ile köylerden temin edilen yerli keten tohumları ile  12 Da (Dönüm) alana 73 kg tohum ekimi yapıldı.
        Toplam olarak 1 yıl içerisinde, keten tarımının bitip, lif yapımının unutulmaya başlandığı Ayancık ilçemizde;  Kaymakamlığın yoğun çaba ve emekleri ile 31,500 m2 alanda keten yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır.
        Aynı zamanda patenti alınmış olan Ayancık Keten bezininin hammaddesi Ayancık’ ta yetişmiş keten lifidir. Ayancık ketenini ülkemiz ve dünya çapında tanıtmak amacıyla yetiştiriciliği yeniden başlatıldı. Yaklaşık bir yıldır sürdürülen çalışmalar sonuç vermeye başlamış olup; çeşitli girişimci ve tekstilciler ilçemizi ziyaret etmeye başlamıştır ve birçok moda firmalarıyla görüşmeler devam etmektedir. Nitekim 18.05.2018 tarihinde Ayancıkta fabrika kurma düşüncesi ile ön çalışma ve Ayancık Kaymakamı  Çağlayan Kaya ile görüşmeler yapmak üzere bir gurup işadamı ilçemize geldi. Bu işadamları Almanya Seat Otomobilleri Türkiye Direktörü işadamı  Necdet Bayram, Direktör Yardımcısı İlker İlter ve MBT Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İshak Eyüboğlu ‘dur.
Kaymakam Çağlayan;
“İşadamlarının ziyaretleri ile keten tarlaları ve fabrika kurulacak yerin belirlenmesi amaçlanmıştır.
İlçemiz Kaymakamlığı tarafından keten ile ilgili başlatılan çalışmalar, nihai sonuca ulaşmak amacıyla kararlılıkla devam edecektir. Amacımız;  ilçemiz istihdamına katkıda bulunmak, çiftçilerin gelir seviyesini arttırmak ve dolayısıyla ilçe ekonomisine katkı sağlamaktır. Bu vesile ile Ayancık ketenini Türkiye’ye ve tüm dünyaya tanıtmak, Ayancık ketenini ilçemiz merkezi olmak üzere keten işleme fabrikasının kurulumu sağlanması ve  ilk etapta 200 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır.” dedi.
Hayrettin Kaya
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.